Потребни савременији наставни програми
17. октобра 2016.
Ликовни конкурс „Европа-мудар избор“
19. октобра 2016.
Прикажи све

Награђени ученици обишли историјска места


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

oplenac%201

Удружење Топличана из Београда и Црквена општина Конџељ организовали су наградно путовање за ученике основних школа из Прокупља и Блаца. Ову награду ученици су освојили на литерарном конкурсу посвећеном 14. Видовданском сабору одржаном 28.јуна у Конџељу код Прокупља.

Награђени ученици обишли су многа значајна места из српске историје. У Крушевцу су обишли Цркву свете Богородице и споменик кнеза Лазара,у Такову знаменитости  посвећене “Таковском устанаку” и комплекс Задужбине краља Петра I на Опленцу,који годишње посети око 100 хиљада посетилаца.

На знаменитом месту “Таковски устанак” ученици су обишли споменик Милошу Обреновићу,заштићено стабло храста цера. Предавање о Првом и Другом српском устанку одржала је ученица осмог разреда ОШ “9.октобар” Мирјана Ранђеловић.

oplenac%202

У Опленцу су обишли Цркву светог Ђорђа,маузолеј Карађорђевиђа,Карађорђевићев конак и кућу краља Петра I.

Домаћин 14. Видовданског сабора др Небојша Вукадиновић рекао је да је циљ овог путовања био да се ђаци боље упознају са историјом српске државе.

–  Награђеним ученицима ово је при пут да посете Таково и Опленац. Обилазећи ова значајна историјска места они су се још боље упознали са историјским догађајима из ХIХ и ХХ века и личностима које су учествовале у стварању српске државе,изјавио је Вукадиновић и напоменуо да су ђаци,обилазећи ова места,проширили своје знање из историје.

Према његовим речима обилазак знаменитости из српске историје остаће у лепој успомени основцима.

Професорица српског језика Милка Тошић наглашава да је ово била јединствена прилика да ученици виде споменике,цркве и друге знаменитости и да успоставе нова пријатељства.

oplenac%203

Награђени ученици су се захвалили организаторима путовања и нагласили да је ово била јединствена прилика да се више упознају са животом и радом династије Карађорђевића.

– Од свих предмета највише волим историју. Лепо је што смо обишли значајна историјска места,обишли споменике и цркве и упознали са новим подацима о догађајима у Србији из ХIХ века,рекла је Мирјана Ранђеловић.

Ученик осмог разреда ОШ “9.октобар” Оливер Стоиљковић рекао је да је упознао нове другове и другарице и да би волео да обиђе и друга места значајна из прошлости Србије.

– Општина Прокупље,Компанија Хисар и Проал дали су велики допринос у реализацији наградног путовања,изјавио је Вукадиновић.

oplenac%204

   
Величина слова: