Usvojen budžet za 2018. godinu
26. decembra 2017.
Kulturno-obrazovni centar obeležio rođendan
28. decembra 2017.
Prikaži sve

Najbogatiji knjižni fond do sada


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

sajam%20knjiga

Prvi put posle kraja osmadesetih godina dvadesetog veka u fond Narodne biblioteke „Rade Drainac“ pristiglo je 4.500 knjiga čime je ispunjen standard za nabavku knjiga, koji propisuje Ministarstvo  kulture i informisanja. Tim povodom u uvoj ustanovi organizovana je izložba na kojoj je predstavljen deo novih knjiga.

-Ovako veliki broj knjiga u biblioteci, koje će biti dostupne zainteresovanim čitaocima su važan i značajan uspeh svih nas zajedno. Pre 17 godina broj prinovljenih knjiga u prokupačkoj bilioteci je bio 982, a kako su godine prolazile on je rastao i sada zadovoljava potrebne standarde. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su nam omogućili da članove prokupačke biblioteke obradujemo najtraženijim i najaktuelnijim naslovima. Posebno Ministarstvu kulture i informisanja, koje je našu biblioteku u ovoj godini  pomaglo sa 829 hiljada dinara, ali i Institutu za Noviju istoriju koji nam je u toku ove godine već poklonio određeni broj knjiga. Najpre našem Muzeju i Arhivu, a sada i Biblioteci, rekla je većnica za kulturu Opštine Prokuplje Milica Erić i dodala da lokalna samouprava radi na pronalaženju adekvatnog rešenja, kojim će biblioteka dobiti sopstveni prostor, jer je ovaj, u zgradi Suda privremeni već pola veka.

Ona je najvila da će već sledeće godine u saradnji sa resornim ministarstvom početi da se radi na projektu za novu zgradu biblioteke.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović je istakao da su najnovijom nabavkom knjiga, nastojali da knjižni fond biblioteke obogate aktuelnim naslovima.

-Otkupom Ministarstva nabavljeno je 856 knjiga, sredstvivma iz budžeta Opštine Prokuplje 1200, Narodna biblioteka Srbije nam je poklonila 700, Institut za Noviju istoriju Srbije 100, a 387 smo dobili od različitih izdavača i autora.Sve su to najnovija izdanja i naslovi, sve ono što naši čitaoci traže, a što dosad nije moglo da se nađe u našoj biblioteci, rekao je na izložbi novih knjiga direktor  Ognjanović.

sajam%20knjiga1

Ove godine Narodna biblioteka „Rade Drainac“ može da se pohvali i velikim brojem  članova,  969 na odeljenju za odrasle i 1281 na Dečijem odeljenju.

-Prvi put posle gotovo 15 godina imamo više od 2200 članova. Taj broj se sada popeo na 2250. i ubuduće ćemo raditi na aktuelizaciji, ali i većem broju istih naslova, tako da istovremeno istu knjigu može da uzme na čitanje više članova biblioteke. Ovom prilikom moram da naglasim da je podrška Opštine Prokuplje bila značajna, jer je više nego duplo uvećala iznos sredstava za nabavku knjiga i u prošloj i u ovoj godini. Tako da smo na pravi način i u pravo vreme mogli da kupimo knjige i odaberemo ono što traže naši čitaoci, naglasio je Ognjanović.  

Ovom nabavkom  obnovljen je i fond knjiga iz stručne literature, informatike, istorije, ali i drugih oblasti. Novih knjiga ima i iz domaće i prevedene književnosti i književnosti za decu, gde ima puno zanimljivih izdanja. Jednom rečju zastupljeni su naslovi iz svih žanrova, sve ono što se čita najviše, počev od ljubavnih romana, pa sve do horora. 

Veličina slova: