За љубитеље сликарства
24. октобра 2017.
Гимназијалци одлични на „Пословном изазову“
26. октобра 2017.
Прикажи све

Наука у служби археологије


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Радионицом у Плочнику,која је одржана 21. октобра почела је реализација пројекта Народног музеја Топлице и Центра за промоцију науке из Београда,под називом „Неолитски научни камп у Плочнику“. Радионица је настваљена данас у музеју презентацијом онога што су ученици Техничке школе „15. мај“ практично урадили на овом локалитету. Аутори и реализатори пројекта су професор математике у Техничкој школи „15. мај“ Слађана Трајковић и археолог Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић.

jm1

-Циљ ове радионице био је практична примена онога што се учи у школи. Активности које је садржала радионица у Плочнику  биле су климатске промене и фактори који утичу на њих,затим влажност земљишта,одређивање PH вредности земље  и шта је то кретање,рекла је професор математике Слађана Трајковић.

Она је додала да је архео парк Плочник необична учионица у којој на лицу места деца могу да уче о различитим предметима.

-Кренули смо најпре са математичким радионицама,које су биле основа,потом би добили објашњење са археолошке стране,а онда су се укључивале и неке друге струке у даљи процес,па је постајало јасније шта даље треба да радимо. Радионице смо проширили и на биологију,физику и хемију,додала је Трајковић.

jm2

Говорећи о важности оваквих радионица,  професори из Техничке школе су истакли да се деца потпуно другачије понашају на њима,него на часовима у школи.

– Корисне су и важне и из разлога што деца у природи забораве на мобилне телефоне и користе онолико од технике колико им је на располагању. Некад немамо рачунар или га имамо,али немамо интернет. То значи да онда морамо да се ослонимо на руке и отприлике размишљамо као што је некад размишљао неолитски човек. Практично животне проблеме решавамо помоћу неких математичких,физичких и хемијских закона,истакла је Трајковић.

Археолог Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић је нагласила да је ово седма радионица коју музеј реализује са овом средњом прокупачком школом,али први пројекат који финансира Центар за промоцију науке у Београду

-Пројекат „Неолитски научни камп у Плочнику“ је један од седам пројеката,колико је подржао Центар за промоцију науке. То је само још један доказ да смо сви ми заједно на правом путу да оживимо ово неолитско налазиште и од њега направимо праву научну радионицу.У њој би млади наставили да истражују о његовом значају и важности,нагласила је Кузмановић-Цветковић.   

Величина слова: