Privredno-turistička manifestacija „Dani višnje“ ima i edukativni karakter na kojoj su se voćari upoznali na novinama u proizvodnji,mogućnostima formiranja zadruga i i primeni novih tehnologija,izjavio je predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Miroljub Paunović istakavši da je u interesu samih poljoprivrednika da se dodatno edukuju radi povećanja proizvodnje i poboljšanja kvaliteta.
O primeni standarda u preradi i prometu višnje govorila je profesor na Visokoj Poljoprivrednoj prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju dr Dragana Stanisavljević.
U svom izlaganju ona je istakla da primena standarda podrazumeva kontrolisanu proizvodnju u svim fazama.
– Radi zdravstvene bezbednosti hrane u zemljama Evropske unije uvedeni su standardu u čitavom lancu proizvodnje. Taj proces odvija se po strogo propisanim standardima tako da potrošač zna šta kupujue i koristi u ishrani,izjavila je ona istakavši da je zdravlje kupca u rukama proizvođača.
O neophodnosti udruživanja poljoprivrednika u zemljoradničke zadruge i prednostima koji takav način organizovanja donosi govorila je Anita Ilić iz Zadružnog saveza Nišavskog,Topličkog i Pirotskog upravnog okruga.
– Poljoprivredna proizvodnja i promet poljorivrednih proizvoda u razvijenijim zemljama Evropske unije obavlja se u 82 odsto slučajeva putem zemljoradničkih zadruga. Kod nas se tek u poslednje vreme vodi kampanja da poljoprivrednici krenu sa formiranjem zadruga. Organizovanim nastupom na tržištu oni će zaštititi svoje interese i ostvariti veće finansijske efekte,rekla je ona i dodala da je Zakon o zadrugama jasno propisana prosedura i postupci udruživanja poljoprivrednika.
Prema njenim rečima u formiranju zadruga veliku ulogu trebaju da odigraju lokalne samouprave i da je zubog toga neophodno da se poljoprivrednici što više i bolje upoznaju sa mogućnostima i prednostima koje donosi zajednički nastup poljoprivrednika.
O standardima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji predavanje je održala savetodavac u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Snežana Jović koja je podvukla da je radi plasmana proizvoda na domaće i inostrano tržište neophodna primena novih tehnologija u primarnoj proizvodnji.
Ona je govorila i o organskoj proizvodnji za koje na području Topličkog okruga postoje velike mogućnosti.
– Proizvodi organske proizvodnje sve više su traženi na tržištu,pa je zbog toga neophodna dodatna edukacija kako bi se ovakvim načinom proizvodnje bavio sve veći broj poljoprivrednika,zaključila je Snežana Jović.
Profesor Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplja Radosla Mrvaljević govorio je o savremenim mašinama i opremi za berbu koštičavog voća naglasivši da se troškovi proizvodnje mogu smanjiti uz pravilnu upotrebu poljoprivredne mašine.
– Da bi smanjili troškove proizvodnje voćari u poslednje vreme sve više kupuju berače višnje i šljive tako da na taj način smanjuju učešće radne snage, rekao je on i dodao da očekuje da se trend kupovine mašina i prateće poljoprivredne mehanizacije nastavi i u narednom periodu.