Лепо време праћено високим температурама за ово доба године идеални су за завршне радове у воћњацима и виноградима. Реч је о хемијском третирању бакарним препаратима,чиме се уништава највећи број болести и штеточина.
Саветодавци за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић и Маринко Јовичић наглашавају да воћари који нису обавили ткз. “плаво прскање” то обаве у наредних неколико дана.
-Плавим прскањем сузбијају се узрочници многих болести. Сузбија се рогач,монилиозе коштичавих воћки,бактериозне пламењаче,шупљикавост лишћа,краставост плодова и друго. Проузроковачи или патогени ових болести се приземљују у крошњи воћака,скривеним у пукотинама кора и оштећених грана,изјавили су саветодавци и нагласили да плаво прскање треба обавити по тихом времену,без ветра и када спољна температура износи десет и више степени.
Према речима саветодаваца,воћари који сада примене све заштитне мере,могу у наредној години да очекују квалитетне приносе.