„Лектирићи“ на фестивалу у Лесковцу
23. новембра 2016.
Одржана 5. седница СО Прокупље
25. новембра 2016.
Прикажи све

Неопходна заштита воћњака

Лепо време праћено високим температурама за ово доба године идеални су за завршне радове у воћњацима и виноградима. Реч је о хемијском третирању бакарним препаратима,чиме се уништава највећи број болести и штеточина.

Саветодавци за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић и Маринко  Јовичић наглашавају да воћари који нису обавили ткз. плаво прскање то обаве у наредних неколико дана.

jesenje-prskanje-vocnjaka

-Плавим прскањем сузбијају се узрочници многих болести. Сузбија се рогач,монилиозе коштичавих воћки,бактериозне пламењаче,шупљикавост лишћа,краставост плодова и друго. Проузроковачи или патогени ових болести се приземљују у крошњи воћака,скривеним у пукотинама кора и оштећених грана,изјавили су саветодавци и нагласили да плаво прскање треба обавити по тихом времену,без ветра и када спољна температура износи десет и више степени. Зимско или плаво третирање воћњака врши се на бази бакарних препарата.

Према речима саветодаваца,воћари који сада примене све заштитне мере,могу у наредној години да очекују квалитетне приносе.

Величина слова: