„Лектирићи“ на фестивалу у Лесковцу
23. новембра 2016.
Одржана 5. седница СО Прокупље
25. новембра 2016.
Прикажи све

Неопходна заштита воћњака


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Лепо време праћено високим температурама за ово доба године идеални су за завршне радове у воћњацима и виноградима. Реч је о хемијском третирању бакарним препаратима,чиме се уништава највећи број болести и штеточина.

Саветодавци за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић и Маринко  Јовичић наглашавају да воћари који нису обавили ткз. плаво прскање то обаве у наредних неколико дана.

jesenje-prskanje-vocnjaka

-Плавим прскањем сузбијају се узрочници многих болести. Сузбија се рогач,монилиозе коштичавих воћки,бактериозне пламењаче,шупљикавост лишћа,краставост плодова и друго. Проузроковачи или патогени ових болести се приземљују у крошњи воћака,скривеним у пукотинама кора и оштећених грана,изјавили су саветодавци и нагласили да плаво прскање треба обавити по тихом времену,без ветра и када спољна температура износи десет и више степени. Зимско или плаво третирање воћњака врши се на бази бакарних препарата.

Према речима саветодаваца,воћари који сада примене све заштитне мере,могу у наредној години да очекују квалитетне приносе.

Величина слова: