Miris boemije u Toplici
28. avgusta 2014.
Predstavnici Opštine posetili škole
2. septembra 2014.
Prikaži sve

Novi projekti za rešavanje vodosnabdevanja

DSC_8772

Od kada je pušten u rad novi vodosistem „Bumburek“,građani Prokuplja,kao i meštani okolnih sela koji su priključeni na gradski vodovod,tokom cele godine,pa i u periodu dugotrajnih suša,nemaju problema sa vodosnabdevanjem. To,nažalost,nije slučaj sa stanovnicima nekih sela,kao i gornjeg dela naselja Garić,koji nisu priključeni na gradski vodovod.

Oni su samoinicijativno izgradili sopstvene vodovode iz kojih se  nekoliko hiljada domaćinstava snabdeva vodom. Takođe,sami održavaju sisteme za vodosnabdevanje i kontrolišu kvalitet vode. Nadležni za takozvane „divlje“ vodovode susreću se sa mnogobrojnim problemima,prvenstveno zbog nedovoljne količine vode,naročito u letnjem periodu kada veliki broj domaćinstava i po 30-40 dana ostaje bez vode.

– Ovo je jedan kompleksan problem,za čije rešavanje je potrebno mnogo sredstava. KJP „Gradski vodovod“ trenutno nema mogućnosti za to. Lokalni vodovodi ne poseduju nikakvu dokumentaciju,niti je izvršen tehnički prijem izgrađenih objekata i rezervoara,pa samim tim nije moguće da se priključe na gradski vodovod,rekao je tehnički direktor „Gradskog vodovoda“ Saša Paunović.

Prema njegovim rečima,da bi ovaj problem bio trajno rešen potrebno je

izraditi nove projekte i obezbediti sredstva za njihovu realizaciju. „Gradski vodovod“ ostvaruje dobru saradnju sa Nemačkom razvojnom bankom,koja bi povoljnim kreditima omogućila rešavanje problema vodosnabdevanja.

– Osim gornjeg dela naselja Garić,na gradski vodovod nisu priključena ni domaćinstva Gornje i Donje Stražave,Babinog Potoka,Berilja,gde su problemi mnogo veći zbog nepostojanja sistema za kanalizaciju,zbog čega se velika količina otpadnih voda sliva na teritoriju grada,ističe Paunović i naglašava da predstoji rešavanje ovog kompleksnog problema.

KJP „Gradski vodovod“ trenutno realizuje projekat rekonstrukcije gradske vodovodne mreže,gde stare azbestne cevi zamenjuje novim polietilenskim,čime će biti poboljšan kvalitet vodosnabdevanja.

Sredstva za ovaj veliki projekat obezbedilo je Ministarstvo građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture i preostalo je još oko 6 km cevi koje je potrebno zameniti u ulicama Strahinića bana,Partizanskoj,Kosovskoj,Ratka Pavlovića,Vasilija Đurovića Žarkog i delu ulice Kraljevića Marka. Za završetak rekonstrukcije vodovodne mreže nedostaju sredstva za koja je potrebno  u najskorije vreme naći donatore,kako bi se završio ovaj projekat. 

Veličina slova: