Sportski vikend
21. novembra 2016.
Obuka i stručna praksa za nova radna mesta
23. novembra 2016.
Prikaži sve

O „Vukovim danima“ u muzeju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 muzej

I ove godine  su mališani Predškolske ustanove „Neven“ u okviru „Vukovih dana“ posetili Narodni muzej Toplice i  upoznali sa etnološkom zbirkom ove ustanove od nacionalnog značaja.

-Ovo je šesta godina kako na ovaj način sarađujemo sa našim najmlađim sugrađanima,predškolcima ,odnosno sa ustanovom čiji su oni polaznici. Tako se i ova generacija mališana upoznala sa vremenom i predmetima,kojima su se ljudi u Vukovo vreme služili,rekla je ovom prilikom muzejski vodič Nataša Jovanović.

 

muzej1

Ona je istakla da su deca uvek veoma znatiželjna i da sa velikom pažnjom i slušaju i pitaju kako se živelo u vreme našeg reformatora srpskog jezika i pravopisa Vuka Karadžića.

-Najveću pažnju mališana svake godine ipak izazivaju odevni predmeti,ali i sve ono što čini našu etnološku zbirku. Tu je i posuđe,zatim alati za rad,potom narodni instrumenti. Sa velikom pažnjom i oduševljenjem deca slušaju i o običajima koji su se sprovodili i poštovali u našim tadašnjim porodicama,naglasila  je  Jovanović.

Ona je dodala da je ovo izuzetan način i prilika da se najmlađima,ali i osnovcima i srednjoškolcima dočara prošlost,u kojoj su se odigrali važni istorijski događaji i stasavale veoma značajne istorijske ličnosti,koje su svojim radom obeležile našu i svetsku istoriju.

U muzeju ističu,da ovakav vid učenja najmlađih u ovoj ustanovi kulture,predstvlja i njenu svojevrsnu promociju.   

Veličina slova: