Još veće olakšice za roditelje
10. novembra 2015.
Emocijama ka apsolutnoj slobodi
13. novembra 2015.
Prikaži sve

Obeležen Dan primirja

primirje%202

Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratovima 1912.-1918. godine i žrtvama narodnog ustanka 1917.godine u Prokuplju je obeležen 11.novembar,Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vence na spomenik položila je delegacija lokalne samouprave,koju je sa saradnicima predvodio predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović,predstavnici Vojske Srbije,potomaka ratnika od 1912. do 1920.,SUBNOR-a,Udruženja boraca ratova od 1990. godine i rezervnih vojnih starešina Prokuplja.

-U prvom svetskom ratu cela Srbije,a posebno Toplica,krvarila je za slobodu. Ime ovog kraja proneli su junaci Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo” koji je pokazao gvozdenu hrabrost,po čemu je i dobio ime “Gvozdeni puk”,rekao je predsednik Paunović i dodao da su Toplički ustanak u Prvom svetskom ratu izneli golobradi junaci koji su pošli putem svojih očeva ka slobodi u ratom zahvaćenoj Evropi.

On je naglasio da je godinu dana nakon Topličkog ustanka oslobođeno Prokuplje i cela Srbija.

-Srbija i danas vodi borbu za očuvanje svog identiteta i upravo ovih dana Vlada Srbije,predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem,izvojevala je važnu pobedu u UNESK-u. Ovu bitku dobili smo mudrom i dostojanstvenom politikom i pokazali svetu hrabrost i odlučnost da očuvamo svoj kulturni i istorijski identitet,koji su nam u nasleđe ostavili preci,rekao je Paunović

     primirje%204                 primirje%203                                        

Veličina slova: