Први Међународни фестивал фолклора у Прокупљу
6. јула 2015.
Програм обележавања градске славе
8. јула 2015.
Прикажи све

Обележен Дан устанка Србије


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

polagawe%20venaca%20beki  polaganje%20venaca%20beki%201

Полагањем венаца на спомен обележје палих бораца у Ајдановцу,обележен је 7. јули,Дан устанка народа Србије у Другом светском рату. Венце су положили представници Општине Прокупље,СУБНОР-а ,Удружења бораца ратова од 1990. године,као и Удружења резервних војних старешина и потомака ратника од 1912. до 1920. године Прокупље.

Обраћајући се присутнима,члан Општинског већа Општине Прокупље Милан Аранђеловић нагласио је да је на данашњи дан 1941. године српски народ подигао устанак против фашистичког окупатора и први упутио позив за борбу за ослобођење у поробљеној Европи.

– Народ Србије данас са поносом обележава дан када су наши преци,снагом слободарских уверења,устали против фашистичког окупатора у поробљеној Србији. Слобода има историјску улогу у бити човека са ових балканских простора,а посебно за наш српски народ. Нема цене коју Србија није платила за ту реч и зато треба да се поноси својом антифашистичком борбом,рекао је Аранђеловић и додао да ће жртве пале за слободу за нас бити знамење,пред којима ћемо се клањати и заклињати.

Председник СУБНОР-а Прокупље Светозар Ковачевић рекао је да је 7. јули значајан датум из историје наше земље. Евоцирајући успомене на Дан устанка,секретар СУБНОР-а Прокупље Мирослав Величковић је напоменуо да је у Ајдановцу,почетком јула 1941. године формиран Топлички партизански одред,који је бројао 30 бораца.

– Након формирања одреда одмах се кренуло у борбу за ослобођење од окупатора. Током четворогодишњег народноослободилачког рата животе је дало скоро 6.000 Топличана,рекао је он и истакао да су борци из ових крајева учествовали у борбама за ослобођење целе некадашње Југославије.

 

  

Величина слова: