Обука незапослених – шанса за посао
6. јула 2016.
Нови рачунари и књиге у Библиотеци
8. јула 2016.
Прикажи све

Обележен Дан устанка

7_%20jul%201

Полагањем венаца на Спомен плочу где је формиран Топлички партизански одред,у Ајдановцу је обележен 7. јули,Дан устанка народа Србије. Венце на Спомен плочу положила је делегација локалне самоуправе коју је предводио помоћник председника Општине Прокупље Љубиша Благотић и члан Општинског већа Владимир Пешић,делегација СУБНОР-а,бораца ратова од 1990,резервних војних старешина и потомци ратника од 1912. до 1920. године.

Говорећи о догађајима од пре 75 година,Благотић је рекао да је храбри српски народ на данашњи дан 1941. године подигао устанак против фашистичког окупатора.

7_%20jul%202

– Народ Србије данас са поносом обележава дан када су наши преци,снагом слободарског уверења,устали против фашистичког окупатора. Слобода је прескупа реч за српски народ и нема те цене коју Србија није платила за ту реч. Због тога смо поносни на нашу антифашистичку борбу,рекао је он и додао да ће жртве пале за слободу за нас бити знамења пред којима ћемо се клањати и заклињати.

Евоцирајући успомене на тај период,секретар СУБНОР-а Прокупља Мирослав Величковић истакао је да је након подизања устанка у Србији у прокупачком селу Ајдановац формиран Топлички партизански одред који је бројао 80 бораца.

 

– Током четворогодишњег ослободилачког рата пале су многе жртве за слободу од окупатора. Током рата више од 6.000 бораца из Топлице је погинуло,од 24 народна хероја 16 је погинуло током рата,док је близу 500 бораца добило партизанску споменицу,рекао је он и нагласио да је слобода скупо плаћена и да је због тога неопходно да се негује традиција ослободилачких ратова Србије.

7_%20jul%203

Величина слова: