Poboljšanje demografske slike Toplice
13. oktobra 2017.
„Lektirići ex you fest“ peti put u Prokuplju
17. oktobra 2017.
Prikaži sve

Obeležen svetski dan hrane


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ckh1

Svetski dan zdrave hrane  obeležen je danas u Prokuplju besplatnim preventivnim pregledima i podelom hrane i brošura o pravilnoj ishrani,koja je osnovni faktor  za očuvanje zdravlja ljudi.

 U okviru obeležavanja ovog datuma,Preventivni centar Doma zdravlja omogućio je građanima da u centru grada provere svoje zdravstveno stanje,merenjem krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi,kao i da dobiju korisne savete o pravilnoj ishrani.

ckh2

 Ovu akciju podržao je i Crveni krst Prokuplje,na čijem štandu su građani mogli da se posluže svežim voćem i povrćem.

-U saradnji sa Domom zdravlja organizovali smo ovu akciju  kako bi ukazali na  značaj pravilne ishrane za očuvanje i unapređenje zdravlja. Od velikog je značaja izbor vrste namirnica koje koristimo u ishrani,a sticanje zdravih navika još u detinjstvu je od presudnog značaja za     očuvanje zdravlja.  Danas građanima delimo  sveže voće,povrće i hleb ,namirnice koje čine osnovu zdrave ishrane,rekao je sekretar Crvenog krsta  Prokuplje,Dragan Subotić.

 Na štandu Doma zdravlja ekipa Preventivnog centra bila je na raspolaganju građanima koji  su želeli da provere krvni pritisak i vrednost šećera u krvi.

-Cilj je da građane podsetimo na zdrave stilove života ,a pravilna ishrana je od velikog značaja za celokupno zdravlje ljudi. Unos svežeg voća i povrća,žitarica i mahunarki,a izbegavanje  masne i začinjene hrane koje dovode do prekomerene gojaznosti,preporuka su za očuvanje zdravlja,  istakla je ispred Preventivnog centra  Tamara Marković.

Svetski dan hrane,16. oktobar proglašen je 1979. godine na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije za hranu i poljoprivredu. Ciljevi obeležavanja ovog datuma su ohrabrivanje poljoprivredne proizvodnje,saradnje među državama u tom smislu,promovisanje ekonomske i tehničke saradnje saradnje među zemljama u razvoju,podizanje svesti o problemima gladi u svetu i globalne solidarnosti koja je put do njenog rešavanja. Poboljšavanje kvaliteta u prehrambenom lancu najveći je izazov današnjih generacija. Zbog želje za što većim dobitom,smanjuje se kvalitet hrane,a to treba zaustaviti povečanom kontrolom proizvođača hrane,poručuju nadležne institucije za kontrolu prehrambenih proizvoda.

 

Veličina slova: