Svetski dan zdrave hrane obeležen je danas u Prokuplju besplatnim preventivnim pregledima i podelom hrane i brošura o pravilnoj ishrani,koja je osnovni faktor za očuvanje zdravlja ljudi.
U okviru obeležavanja ovog datuma,Preventivni centar Doma zdravlja omogućio je građanima da u centru grada provere svoje zdravstveno stanje,merenjem krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi,kao i da dobiju korisne savete o pravilnoj ishrani.
Ovu akciju podržao je i Crveni krst Prokuplje,na čijem štandu su građani mogli da se posluže svežim voćem i povrćem.
-U saradnji sa Domom zdravlja organizovali smo ovu akciju kako bi ukazali na značaj pravilne ishrane za očuvanje i unapređenje zdravlja. Od velikog je značaja izbor vrste namirnica koje koristimo u ishrani,a sticanje zdravih navika još u detinjstvu je od presudnog značaja za očuvanje zdravlja. Danas građanima delimo sveže voće,povrće i hleb ,namirnice koje čine osnovu zdrave ishrane,rekao je sekretar Crvenog krsta Prokuplje,Dragan Subotić.
Na štandu Doma zdravlja ekipa Preventivnog centra bila je na raspolaganju građanima koji su želeli da provere krvni pritisak i vrednost šećera u krvi.
-Cilj je da građane podsetimo na zdrave stilove života ,a pravilna ishrana je od velikog značaja za celokupno zdravlje ljudi. Unos svežeg voća i povrća,žitarica i mahunarki,a izbegavanje masne i začinjene hrane koje dovode do prekomerene gojaznosti,preporuka su za očuvanje zdravlja, istakla je ispred Preventivnog centra Tamara Marković.
Svetski dan hrane,16. oktobar proglašen je 1979. godine na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije za hranu i poljoprivredu. Ciljevi obeležavanja ovog datuma su ohrabrivanje poljoprivredne proizvodnje,saradnje među državama u tom smislu,promovisanje ekonomske i tehničke saradnje saradnje među zemljama u razvoju,podizanje svesti o problemima gladi u svetu i globalne solidarnosti koja je put do njenog rešavanja. Poboljšavanje kvaliteta u prehrambenom lancu najveći je izazov današnjih generacija. Zbog želje za što većim dobitom,smanjuje se kvalitet hrane,a to treba zaustaviti povečanom kontrolom proizvođača hrane,poručuju nadležne institucije za kontrolu prehrambenih proizvoda.