Министарка Зорана Михајловић у Прокупљу
7. априла 2016.
Глумац Ђорђе Стошић најбољи у Крагујевцу
12. априла 2016.
Прикажи све

Обележен Светски дан Рома


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Svetski%20dan%20Roma%201 Svetski%20dan%20Roma%202

Химном „Ђелем,ђелем“ у Народном музеју „Топлице“,чланови удружења Рома Прокупље отворили су књижевно поетско вече посвећено 8. априлу,Светском дану Рома.

У оквиру културно забавног програма наступили су ученици основних и средњих школа,који су рециталом,песмом и извођењем познатих композиција на гитари,виолини и клавиру,приредили право уживање многобројној публици.

Према речима Сафета Бактијаревића,потпредседника Удружења Рома,12% становништва у општини Прокупље чини ромска популација.

– Положај Рома је још увек веома тежак и поред напора који улаже и држава и локална самоуправа. Конкретно,још доста треба урадити на пољу образовања,здравства,становања,запошљавања. Партнерским односом са локалним институцијама радићемо на унапређењу положаја најугроженијих ромских породица у нашој општини,рекао је Бактијаревић и истакао да је пре 20-30 година  било највише пензионера ромске националности. 

Светски дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома,одржаног 8. априла 1971. у Лондону,који је установљен са циљем да се укаже на тежак положај ове националне мањине. 

Svetski%20dan%20Roma%203                      Svetski%20dan%20Roma%204

Величина слова: