Opština Prokuplje je primer dobre prakse
28. septembra 2017.
Sportski vikend
2. oktobra 2017.
Prikaži sve

Obeležen Svetski dan srca


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 srce-shutterstock-1384774342-399057

Svetski dan srca  29. septembar ,obeležen je danas u  Prokuplju  pod sloganom „Ojačajte svoje srce“. Tim povodom Preventivni centar Doma zdravlja organizovao je besplatne preglede na više štandova u gradu,gde su građani mogli da provere svoje zdravstveno stanje.

-Dve lekarske ekipe bile su danas na raspolaganju građanima koji su  imali mogućnost da provere krvni pritisak,nivo šećera u krvi,kao i da dobiju korisne savete u vezi kardiovaskularnih bolesti,faktorima rizika i preventivnim merama za očuvanje svog zdravlja,istakla je portparol Doma  zdravlja,Violeta Miljković.

Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti  svake druge osobe u našoj zemlji,podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“,što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom“Ojačajte svoje srce“,naglašavajući značaj zdravih stilova života,kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe. Danas nijedan stanovnik naše planete nije pošteđen od kardiovaskularnih  bolesti ,bez obzira gde živi,kojeg je pola,uzrasta i socijalno-ekonomskog statusa.

Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti,ubrajaju se povišeni krvni pritisak,upotreba duvana,povišeni nivo šećera u krvi,fizička neaktivnost i prekomerna telesna masa i gojaznost.

Veličina slova: