Друштво обележило своју славу
9. јуна 2016.
Уређује се градски базен
13. јуна 2016.
Прикажи све

Обележена годишњица Чегaрске битке


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

  cegar1

Потомци српских ратника из Топлице присуствовали су  обележавању годишњице Боја на Чегру,код спомен-обележја Стевану Синђелићу у Нишу.

Венце су положили и почаст српским устаницима одали представници Владе Србије,Војске,Полицијске управе,  удружења за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба,као и многобројни грађани нишког региона.

Сећањем на један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка и пригодним драмским програмом обележено је 207 година од Боја на Чегру,у организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Србије.

Бој на Чегру,који се одиграо 31. маја 1809. године,један је од најтрагичнијих оружаних сукоба српског народа. Српски устаници,предвођени Стеваном Синђелићем,упркос херојском отпору нису успели да остваре победу у овом боју,који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

– Борећи се против надмоћнијег противника,српски устаници су пружили пример безмерне храбрости и патриотизма,који је остао уткан у свест српског народа,рекао је Миломир Марковић,председник Окружног одбора Топлице савеза потомака ратника Србије 1912-1920.

cegar2 

Величина слова: