Apel Društva za zaštitu životinja
9. aprila 2015.
LEONI pomogao školi „Mirko“
15. aprila 2015.
Prikaži sve

Obeležena godišnjica stradanja meštana Jugovca


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Opštinski odbor SUBNOR-a Prokuplja obeležio je godišnjicu stradanja meštana sela Jugovca kod Prokuplja. Tim povodom vence na spomenik narodnih heroja Stanimira Veljkovića i Miloša Mamića,kao i Spomen ploču streljanih i poginulih meštana sela položili su predstavnici prokupačkog SUBNOR-a,rezervnih vojnih starešina i penzionera,borci ratova od 1990. godine,potomci Okružnog i Opštinskog odbora ratova od 1912. do 1920. godine,kao i učenici isturenog odeljenja OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“ u Reljincu.

Evocirajući uspomene na događaje od pre 73 godine,sekretar Opštinskog odbora SUBNOR-a Prokuplja Miroslav Veličković rekao je da su bugarski fašisti tokom jednog dana streljali 20 meštana Jugovca.

– Okupatori su tog 14. aprila 1942. godine izvršili stravičan zločin streljavši nedužne meštane ovog sela. Iz tog razloga sećanje na taj događaj nikada ne sme da se zaboravi,izjavio je Veličković i dodao da se mladim generacijama treba prenositi istina o događajima od 1941. do 1945. godine.

On je naglasio da je četvorogodišnji rat protiv okupatora i njegovih slugu bio  oslobodilački i da je iznedrio mnoge narodne heroje.

Veličković je napomenuo da će SUBNOR u sklopu svojih programskih aktivnosti i ove godine obeležavati značajne datume iz NOR-a.     

Veličina slova: