Велики потенцијали за сарадњу Прокупља и Хемнеса
26. јануара 2017.
Почели радови на фискултурној сали
30. јануара 2017.
Прикажи све

Обележена школска слава Свети Сава

sveti%20sava%201

 У свим прокупачким основним и средњим школама обележена је школска слава Свети Сава. Тип поводом одржане су свечане академије на којима се говорило о Светом Сави, првом срском просветитељу,књижевнику,дипломати и првом архиепископу аутокефалне Српске православне цркве. У присуству бројних гостију и звуке Светосавске химне,данас је у свим прокупачким школама пресечен славски колач.

У српским школама ова слава се обележавала све до 1945. ,да би након вишегодишњег застоја,поновно кренуло са организовањем свечаности почело 1990.године.

sveti%20sava2

– Свети Сава је утемељивач српске цркве,државе и школства. Његово дело треба да буде путоказ садашњим и будућим генерацијама. Због тога професори и наставници децу  треба да  уче свим вредностима нашег првог просветитеља,рекао је старешина цркве Свети Прокупије Никола Илић на прослави у ОШ Никодије Стојановић-Татко.

У културном делу програма,осим ученика ове школе,учествовали су и корисници Дневног боравка Сунце из села Водице.

 Председник Удружења мишићних и неуромишићних болести Топличког округа Драгослав Петровић директорици школе Љиљани Суботић поклонио је слику коју су урадила деца из овог удружења.

sveti%20sava3

Поводом обележавања славе командант Копнене војске генерал-потпуковник Мирослав Симовић Техничкој школи 15.мај поклонио је 100 књига. У његово име књиге је школи предао командант Гарнизона у Прокупљу потпуковник Драган Миленков.

Протојереј Лазар Бараћ током боравка у Гимназији нагласио је да је Свети Сава био један  истрајан лик у свему што је радио и да  треба да буду ђаци и професори.

svetisava4

Школској слави у Пољопривредној школи Радош Јовановић-Сеља,осим ученика,некадашњих и садашњих професора,присуствовао је и протојереј Слободан Петровић. Он је подвукао да  традицију,језик,културу и српске обичаје деца могу,осим од чланова породице,највише да науче и сазнају у школама.

    

Величина слова: