Одржан хуманитарни концерт
23. децембра 2015.
Одржана Годишња скупштина пчелара
25. децембра 2015.
Прикажи све

Од песника до романописца


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Љубитељи писане речи имали су прилику да уживају у ретроспективи књижевног стваралаштва ауторке Зорице Милошевић Цинцарке,која је синоћ одржана у галерији Фил-арт у Прокупљу.

Представљајући своје романе,ауторка је истакла да говоре о судбини цинцарске жене и њеној судбини на Балкану. Књижевно стваралаштво Зорице Милошевић Цинцарке настало је у периоду од 2008. до 2015. године,издата су четири романа,а још три,према речима ауторке,чекају да угледају светлост дана.

Роман „Две приче Милана Рибе“,који је 2008. године освојио прву награду на „Драинчевим сусретима“,говори о суровој стварности живљења. Као и у свим њеним романима и у овом су тема цинцарска жена,њена љубав,патња и грех,на који је ауторка веома поносна.

 „Зораида,жена са југа“ због специфичне структуре представља новину у књижевности,а говори о судбини цинцарске жене,њеној постојаности и трпљењу. Овај роман проглашен је за најбољу књигу у 2009. години у Топлици. Роман „IO,Leca“ је роман о љубави и сећањима на легендарне цинцарске градове Москопоље и Николицу. „Потрага за Аурором“ је пут ка светлости ауроре која се у књизи појављује у три боје. Љубавне приче о жени која проналази љубав свог живота и доживљава препород. Од дечјих књига представљена су два поетско-драмска текста „И маркиза дама може да буде добра мама“,као и роман „И маркиз тата за карате је татамата“.

Зорица Милошевић Цинцарка рођена је 1972. године у Прокупљу. Дипломирала је на Педагошкој академији у Алексинцу и након тога завршила Учитељски факултет. Ради као професор разредне наставе у Прокупљу. Члан је Удружења књижевника Србије. Учествовала је у оснивању Књижевне омладине Прокупља. Аутор је многих прича за децу и одрасле. Члан је српско-цинцарског друштва „Луњина“ и Фондације „Нушић“ и својим делима чува цинцарски језик од заборава.

Cincarka 

Величина слова: