Prvi Međunarodni festival folklora u Prokuplju
3. jula 2015.
Bliži se gradska slava Sveti Prokopije
7. jula 2015.
Prikaži sve

Održan Sabor višnjara Toplice


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_7565

U sklopu privredno-turističke manifestacije „Dani višnje“,koju je organizovala Opština Prokuplje,u topličkoj Velikoj Plani održan je Sabor višnjara Toplice. Na ovoj tradicionalnoj,10. po redu Saboru,prisustvovali su predstavnici javnog,privrednog i kulturnog života Prokuplja i drugih opština Topličkog okruga,kao i mnogobrojni stanovnici Velike Plane i okolnih sela.

Savetnica za medije predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Stanislava Pak uputila je pismo podrške organizatorima Sabora u kojem se,pored ostalog,navodi  da samo složni i udruženi možemo imati dobre rezultate u izvozu poljoprivrednih proizvoda.

– Srbija ima idealne prirodne uslove za razvoj poljoprivrede,vredne i pametne ljude. Neophodno je da se podrže svi mladi koji žele da rade na podizanju novih zasada voća i krenu da se bave proizvodnjom,ističe se u pismu.

Otvarajući ovu manifestaciju predsednik Organizacionog odbora „Dani višnje“ i predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović naglasio je da je ovo prvi put da lokalna samouprava  organizuje ovakvu jednu značajnu manifestaciju.

DSC_7854

– Na teritoriji prokupačke opštine proizvodi se najviše višnje u Srbiji. Procenjuje se da se tokom kampanje branja otkupi skoro 200 vagova ovog voća. Održavanjem ove manifestacije vraćamo određeni dug prema,nadaleko poznatoj u svetu,oblačinskoj višnji,rekao je Paunović i dodao da je proizvodnjom ovog voća došlo i do određenog privrednog preporoda prokupačke opštine. Govoreći o perspektivama ove proizvodnje,on ističe da je neophodno da dođe i do određenih promena kod samih proizvođača.

– U narednom periodu neophodno je napraviti sklad između proizvodnje,skladišnih i prerađivačkih kapaciteta. Uvođenje novih standarda u proizvodnju ne samo višnje,nego i drugog voća,je nešto što je neophodno uraditi u narednom periodu. Da bi se opstalo na tržištu neophodno je i da se sami proizvođači organizuju,odnosno da formiraju svoja udruženja,rekao je on i istakao da je ovogodšnja otkupna cena bila izuzetno dobra.

Predsednik Paunović je podvukao da se sa proizvodnjom višnje krenulo 1953. godine na teritoriji opštine Merošina,a da se sa plantažnom proizvodnjom ovog voća u prokupačkoj opštini krenulo 1970. godine.

– Da bi se sačuvala ova proizvodnja neophodno je da se učine maksimalni napori da se organizovano krene i u suzbijanje štetočine žilogriz,rekao je on i podvukao da treba pristupiti i formiranju novih zadruga i organizovanoj i kontrolisanoj proizvodnji.

DSC_7578

Predsednik Organizacionog odbora Sabora višnjara Predrag Jakovljević se zahvalio rukovodstvu lokalne samouprave što je organizovala manifestaciju „Dani višnje“ i što je pomogla održavanje Sabora.

– Za razliku od prošle godine,ovogodišnja otkupna cena višnje izuzetno je dobra. Bez obzira na slabiji rod proizvođači mogu biti zadovoljni otkupnom cenom,rekao je on i dodao da je neophodno učiniti maksimalne napore kako bi se,napokon,krenulo i u izgradnju prerađivačkih kapaciteta.

Direktor Pedagoškog muzeja u Beogradu Nemanja Antonić u svom govoru je naglasio da je dobro što se jedna ovakva manifestacija održava u topličkoj Velikoj Plani i da sami proizvođači višnje moraju organizovanije da krenu sa proizvodnjom i nastupom na tržištu.

Na ovogodišnjem Saboru višnjara stručni žiri je za najboljeg proizvođača višnje izabrao Gorana Kovačevića,a za najboljeg proizvođača rakije od višnje proglašen je Živorad Maletić. Najbolje dvorište imao je Nenad Tomović.

Prvo mesto na izboru za „Mis višnje“ zauzela je Jelena Jerotijević,„Mis šarma“ Sandra Maletić,a za „etno devojku“ Doroteja Janković.

DSC_7888

Mnogobrojni posetioci bili su oduševljeni koncertom poznatog pevača narodne muzike Čedom Markovićem.

Veličina slova: