Рационализација мрежа железнице
23. јуна 2016.
Поделом диплома завршено дружење у част вишње
25. јуна 2016.
Прикажи све

Одржана манифестација “Дани вишње”


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

VSkupna VAbra

У организацији Општине Прокупље одржана је привредно-туристичка и културна манифестација Дани вишње 2016. Данашњој манифестацији,поред заменика председника Општине Прокупље и председника Организационог одбора Мирољуба Пауновића и чланова Општинског већа,присуствовали су многобројни произвођачи вишње из Горње и Доње Стражаве,Горње и Доње Трнаве,Кординца,Мађара,Белољина,Бабиног Потока,Микуловца,Велике Плане и других прокупачких села. Интересантно је напоменути да су скупу воћара из Прокупља и Мерошине присуствовали и Срби и Албанци,воћари и власници хладњача из косовког Поморавља.

Председник Републике Србије Томислав Николић упутио је поздравну честитку данашњем скупу и пожелео успешан рад уз извињење да због унапред планираних обавеза није у могућности да лично буде присутан. Честитке скупу упутио је и директор Европског ПРОГРЕСа Марко Вујачић.

VPreds VPogaca%20i%20so

– У Општини Прокупље по други пут се организује привредно-туристичка манифестација Дани вишње. Овом манифестацијом желимо да укажемо на значај производње вишње и потребу очувања ове производње на територији наше општине и шире регије,рекао је заменик председника Општине Прокупље и председник Организационог одбора манифестације Мирољуб Пауновић,који је додао да су први засади вишње подигнути у мерошинком селу Лепаја,а да је интензивнија производња у Топлици кренула од 1970. године.

Говорећи о производњи чувене облачинске вишње на територији прокупачке општине он је нагласио да се ово воће производи на површини од скоро 2.500 хектара,да се годишње произведе око 15.000 тона и годишње оствари нето приход у износу од 20 милиона евра.

VNaydr%20medovinom VProf%20Sasa

– И ова производња,као и сви видови пољопривредне производње,имала је кроз историју своје успоне и падове,а то је посебно било изражено у периоду транзиције и приватизације. Ова година је тешка година за произвођаче и откупљиваче. Произвођачи морају да издрже и овакве производне године када је ниска откупна цена. Да је ова производња исплатива показала је прошла година када смо имали високу откупну цену којом су били задовољни произвођачи и откупљивачи,истакао је Пауновић додавши да локална самоуправа нема утицаја на формирање откупних цена из разлога што цену одређује тржиште.

Пауновић је нагласио да постоји апсолутна неусклађеност примарне производње и прерађивачких капацитета и да је то један од разлога што се скоро 90 одсто произведене вишње пласира и преради ван подручја наше општине.

VPekari VHisar

Заменик председника Општине Прокупље и председник Организационог одбора изразио је велику захвалност руководству Месне заједнице Велика Плана што већ 10 година организују манифестацију Сабор вишњара”.

Своје предавање воћарима одржали су професори Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија у Прокупљу Саша Милосављевић на тему Опрашивање и оплодња облачинске вишње у циљу повећања приносаи Новица Илић на тему Мере сузбијања жилогриза.

На данашњем скупу промовисана је и књига Вишња на интернету,аутора Бранислава Миладиновића.

Многобројни спонзори дали су велики допринос овој манифестацији. Своје производе од вишања,меда и кућне радиности изложили су пекара Пикачу,Компанија Хисар,посластичарница Фортуна и Сегафредо,домаћи колачи Дуда-Шана-Бина,удружења пчелара „Јастребац“ и „Пчелица“,етно радња Лицидерска срцаСлађана Соколовића,етно радња Данијеле Ваљаревић из Блаца и етно радионица Јока сапуни”, Мира Мицић и власник ресторана Олимпик Звонко Стојиљковић.

VMedari VMedari%201

У склопу Манифестације Дани вишње на платоу код Пољопривредне школе Радош Јовановић Сеља биле су изложене пољопривредне машине,опрема и алати намењени воћарској производњи. Највећи део опреме изложило је предузеће Дани из Мерошине,који је ексклузивни заступних Компаније Феррари из Италије. Изложили су више врста трактора,атомизера,косачица,тресаче воћа и друге опреме намењене воћарству и виноградарству.

VCMasine%201 VMasine

У културном делу програма представио се фолклор прокупачког Дома културе.    

Величина слова: