Радни викенд ученика и наставника
28. марта 2016.
Отворена нова пумпна станица у Гарићу
30. марта 2016.
Прикажи све

Одржана трибина о насиљу над женама

Zene%201 tribina%20%2029_3_2016

У Народном музеју Топлице синоћ је одржана трибина на тему „Борба против насиља над женама“,која све више заокупља пажњу јавности у Србији.

Испред Општине Прокупље присутне је поздравила већница за културу Милица Ерић,која је изразила задовољство због великог интересовања грађана за ову тему,као и због присуства председнице Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине Републике Србије Марије Обрадовић.

– Насиље над женама и насиље у породици је све чешћи проблем у нашем друштву. У времену када се боримо против свих лоших ствари са којима се свакодневно сусрећемо,као и за бољи положај жена,не смемо дозволити да будемо неме и не реагујемо на овај проблем. Морамо сви да будемо укључени,од обичног грађанина до највиших институција,извршне и законодавне власти. Основа решавања проблема је да се сви чиниоци друштва упознају са овим проблемом,истакла је Ерић.

Актуелна и озбиљна тема окупила је и представнике свих установа у Прокупљу које се баве овом проблематиком. О искуствима из струке и начину на који се боре против насиља над женама,говориле су директорка Центра за социјални рад Снежана Вукадиновић,координаторка за борбу против насиља у породици,представница Полицијске управе Валентина Радић,председница Комисије за родну равноправност Биљана Поповић и председница Савета жена Српске напредне странке у Прокупљу Славица Велимировић.

Председница Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине Републике Србије Марија Обрадовић је изразила задовољство због све већег учешћа жена у друштвено политичком животу Прокупља.

Zene%205

– То значи да су ваше жене изузетно вредне и способне да одлучују и управљају,да их је све више на руководећим местима. Када је у питању насиље над женама,ми смо те које треба да дигнемо глас,да се чујемо,јер о овом проблему не сме да се ћути. Зато жене које су у позицији да отворено о томе говоре у парламенту,на важним функцијама,које учествују у креирању закона,треба највише да се чују,то је њихова борба против насиља над женама,истакла је Обрадовић и додала да ће се изменом кривичног законика још више санкционисати насиље над женама и породично насиље.

Она је такође истакла да се залаже за Истанбулску конвенцију,која прописује веће могућности жртвама насиља,као што је анонимно тражење помоћи,отварање сигурне куће,бесплатну правну помоћ и друго.

Представница Полицијске управе Прокупље и координаторка пројекта за борбу против насиља над женама и породичног насиља,Валентина Радић је истакла да су од 2013. године,потписивањем Посебног протокола,све релевантне институције кренуле у борбу против ове врсте насиља,које је много теже решавати у малим срединама где владају предрасуде.

– Проблем је што мали број жена одлучује да пријави насиље у породици или одустаје од кривичне пријаве. Ми смо увек отворени за разговор,да помогнемо и саветом,што у многим случајевима може да спречи тешке последице насиља,па и смртни исход,казала је Радић и додала да у Прокупљу није забележен ниједан такав случај. Допринос томе дале су и многобројне активности које су у Прокупљу спроведене у циљу борбе против насиља над женама и породичног насиља. Радићева је овом приликом апеловала на грађане да о насиљу не сме да се ћути и да увек,када сумњају да постоји насиље у породици,пријаве Полицијској управи или Центру за социјални рад.

tribina%2029_3%20(2) tribina%20%20(3)29,3

Према речима директорке Центра за социјални рад Снежане Вукадиновић,орган старатељства ове установе дежура 24 часа,што значи да жртва насиља може затражити помоћ у свако доба. Том приликом,стручно лице процењује да ли се ради о насиљу,излази на терен и збрињава жртву. Проблем је недостатак сигурне куће,јер уколико није могуће збрињавање жртве код сродника или пријатеља,преостаје нам смештај у Сигурну кућу у Нишу или Лесковцу,казала је Вукадиновић.

Председница Комисије за родну равноправност Општине Прокупље Биљана Поповић је на трибини презентовала заступљеност жена у раду прокупачких установа,као и на руководећим местима. Закључено је да је заступљен недовољан број жена на функцијама и да је потребно оснажити и подстицати жене да што више учествују и да се укључе у друштвено политичка дешавања у Прокупљу.   

Величина слова: