Нема места у азилу за псе
25. маја 2016.
Пшеница и јечам у добром стању
27. маја 2016.
Прикажи све

Одржана трибина о вршњачком насиљу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

tribina%20del%201

Трибина „Вршњачко насиље и слободно време младих“ окупила је синоћ бројну публику у Народном музеју Топлице у Прокупљу. У оквиру трибине одржана је и промоција књиге др Марије Ранђеловић „Педагошки потенцијали локалне самоуправе и слободно време младих".

Овој трибини са веома важном темом,која све више заокупља пажњу јавности,присуствовали су представници локалне самоуправе,председник Општине Мирољуб Пауновић,чланови Општинског већа Милица Ерић,Маја Башић и Маја Ранђеловић,која је изразила задовоство због присуства великог броја ученика,наставника,педагога,социјалних радника и представника јавних установа.

– Данас,у доба заступљености интернет комуникације,поред социјалног,вербалног,емоционалног и физичког насиља,у порасту је и електронско насиље. Оно што насиље и деликвенцију чини видљивим и отпорним на промене и сузбијање је  одбијање да се починиоци именују,препознају и да им се супротстави на одговарајући начин. Нажалост,насиље је све присутније у нашим васпитно-образовним институцијама и управо из тих разлога,дужност и обавеза друштва и локалне самоуправе,школе и породице је да говори о томе и да делује,пре свега превентивно,истакла је већница за образовење Маја Ранђеловић.

Говорећи о насиљу,као великом проблему данашњице,ауторка књиге др Ранђеловић је истакла да је вршњачко насиље део сложеног друштвеног стања и да се дешава углавном у слободном времену. 

– Иницијатори ове трибине су Општина Прокупље и Савет за здравље,чији су представници иницирали да говоримо о овој  важној теми. Вршњачко насиље је у порасту,а према неким истраживањима Србија је на првом месту у Европи по броју вршњачког насиља,истакла је др Ранђеловић.

Говорећи о слободном времену као значајном потенцијалу,др Ранђеловић истиче да се слободно време све мање користи за развој талента,самообразовање,образовање,а све више млади проводе време уз телевизију,телефоне,ријалити програме и друге негативне садржаје.

– Јасно је да сви могући поремећаји понашања произилазе из неадекватно попуњеног слободног времена. Огроман утицај на младе имају вршњаци,улица,док је,нажалост,утицај породице и школе све мањи,истиче ауторка књиге „Вршњачко насиље и слободно време младих“ др Марија Ранђеловић.

Ову књигу имали су прилику да након трибине добију представници свих установа које се баве проблемима младих у Прокупљу.

tribina%20del%202

 
 
 
 
 
Величина слова: