Prvi Međunarodni festival folklora u Prokuplju
3. jula 2015.
Bliži se gradska slava Sveti Prokopije
7. jula 2015.
Prikaži sve

Održani Dani višnje u Prokuplju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Visnja%201 Visnja%202

Privredno-turistička organizacija Dani višnje,čiji je sastavni deo Sabor višnjara u Velikoj Plani,održana je u organizaciji Opštine Prokuplje,a u saradnji sa Mesnom zajednicom Velika Plana,otkupljivačima,prerađivačima i proizvođačima višnje u Toplici.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović je svečano otvorio ovu manifestaciju u prisustvu predstavnika lokalne samouprave,načelnika Topličkog okruga Nebojše Vukadinovića,odbornika Skupštine opštine Prokuplje,članova Organizacionog odbora, predavača,stručnjaka u oblasti proizvodnje višnje,otkupljivača,prerađivača i proizvođača,kao i direktora javnih preduzeća i ustanova u Prokuplju.

Čast mi je i zadovoljstvo što je Opština Prokuplje organizator ove manifestacije,jer smo na ovaj način hteli da ukažemo na značaj proizvodnje višnje i ukažemo na potrebu očuvanja ove proizvodnje na području naše opštine i šire regije.

Oblačinska višnja krenula je iz anonimnosti u proizvodnju 1953. godine,kada je ZZ Oblačina podigla prvi zasad višnje na mestu zvanom Stražar u selu Lepaja,Opština Merošina. Izuzetan porast proizvodnje višnje započinje od 1970. godine,od kada počinje da se ostvaruje značajan privredni preporod čitave Toplice zahvaljujući proizvodnji višnje,istakao je predsednik Paunović.

Opština Prokuplje je na prvom mestu u Srbiji po proizvodnji višnje, koja je zasađena na površini od 2.500 hektara,gde se godišnje proizvede oko 25.000 tona višnje. Izvoz i plasman višnje na tržište Evropske unije,kao i na tržište SAD,ostvaruje devizni neto prihod od 20 miliona evra godišnje.

I ova proizvodnja,kao i svi vidovi poljoprivredne proizvodnje,imala je kroz istoriju svoje uspone i padove. Ali,upornost i istrajnost proizvođača se itekako isplatila,tako da ove godine imamo dobru otkupnu cenu višnje,kojom su zadovoljni proizvođači i otkupljivači, a i berači. Činimo napore da povećamo obim preradnih kapaciteta višnje i povećamo stepen finalizacije i prerade,jer postoji apsolutna neusklađenost primarne proizvodnje i preradnih kapaciteta. Oko 90% višnje se plasira i preradi van područja naše opštine,a samim tim se i značajan deo dohotka odliva sa područja ove regije. Ovom prilikom želim da istaknem da naše višnjare iz godine u godinu sve više ugrožava štetočina žilogriz,ali i u tom smislu ne sedimo skrštenih ruku,već tražimo pomoć stručnjaka i primenjujemo njihove preporuke,dodao je predsednik Paunović.

Visnja%203 Visnja%204

U ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića,koji zbog državničkih obaveza nije mogao da prisustvuje ovoj manifestaciji,pozdrav višnjarima uputila je portparol predsedničkog kabineta Stanislava Pak,koja je u pozdravnom pismu izrazila zadovoljstvo zbog uspešne berbe i otkupa i istakla da će država učiniti napore kako bi poljoprivredni proizvođači ubuduće bili još zadovoljniji.

Manifestacija je okupila veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su imali priliku da čuju stručna predavanja o proizvodnji i zaštiti višnje,kao i da u okviru diskusije postave pitanja iz ove oblasti. Skup je otvorio prof. Saša Milosavljević,sa temom Savremena agrotehnika sa gajenjem oblačinske višnje,dr Novica Ilić je održao predavanje Žilogriz i mere suzbijanja i savetodavac PSS Snežana Ilić Biljne bolesti i program zaštite višnje. U zabavnom delu programa,spletom narodnih igara nastupili su članovi KUD Abrašević“,koje radi u okviru Doma kulture Prokuplje.

Ove godine je po prvi put u okviru programa manifestacije organizovan Sajam proizvoda od višanja,na kome su se svojim proizvodima predstavili pekari,proizvođači sokova, domaćih kolača,meda i vina. Posetioci sajma imali su priliku da probaju raznovrsna slana i slatka peciva,najbolje proizvode od višnje,meda,kao i čuvena vina iz Topličkih vinograda.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović je pozvao sve goste da prisustvuju nastavku ove manifestacije,otvaranju 10. Topličkog sabora višnjara u Velikoj Plani.

Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost MZ Velika Plana, što je čitavih devet godina negovala tradiciju Sabora višnjara,koja je od ove godine prerasla u opštinsku privredno-turističku manifestaciju Dani višnje,čiji je deo Sabor višnjara u Velikoj Plani,rekao je Paunović i zahvalio svima koji su pomogli ovogodišnju organizaciju Dana višnje,u cilju afirmacije i podsticaja proizvodnje oblačinske višnje,topličkog i prokupačkog brenda broj jedan.

Visnja%205 Visnja%206

Da bi ova manifestacija uspela,podržali su je proizvođači i otkupljivači višanja: MV Kooperativa Zoran Stanković,Jekafruit Goran Ranđelović,Biško promet Ljubiša Perić,AgroplodStojan Đorđević,Agrobiznis Adam Kožović,Frigo Nais Svetislav Tončić,STR Lovac Milivoje Mitrović.

Dane višnje su podržali i privrednici iz opštine Prokuplje i regiona: Kompanija Čutura iz Prokuplja,Toplički vinogradi iz Gojinovca,pekara Tviks iz Niša, pekara Pikaču iz Prokuplja,picerija Segafredo,Duda kolači,proizvođač sokova Nektar,kao i udruženja pčelara Pčelica i Jastrebac.

Veličina slova: