Књижара у сваком граду
23. марта 2017.
ФЕДЕС почиње у среду
27. марта 2017.
Прикажи све

Општина брине о најугроженијим грађанима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Ljilja%201

Општина  Прокупље  почела је реализацију пројекта социјалне заштите грађана,у оквиру којег ће стара,изнемогла и угрожена лица добијати услуге помоћи у кући,као и услуге здравствене заштите.

За спровођење овог пројекта ангажована су три лекара опште праксе,четири медицинска техничара,три геронтодомаћице и три помоћна радника,као и возачи,дефектолог и социјални радник. Формирана су три тима који обилазе становништво на сеоском подручју,као би се утврдило право стање на терену и одредили приоритети за пружање услуга.

– Општина Прокупље брине о својим суграђанима који живе на сеоском подручју и којима су удаљене здравствене услуге. Такође брине и о онима који су сами и којима је потребна помоћ у обављању свакодневних кућних послова. Средства за  реализацију овог пројекта обезбедило је Министарство за рад,борачка и социјална питања,које је за првих шест месеци одобрило пет милиона динара,док је за унапређење услуга социјалне заштите на подручју општине Прокупље за ову годину опредељено око 12,5 милиона динара,изјавио је члан Општинског већа  Милан Аранђеловић.

Министар за борачка и социјална питања Александар Вулин и председник Општине Прокупље Александар Симоновић потписали су уговор о финансирању услуга социјалне заштите на подручју општине Прокупље,чиме су створени услови за наставак овог пројекта,повећање броја корисника,као и ангажовање већег броја здравствених радника и геронтодомаћица.

Координатор пројекта „Има неко ко брине о њима“ Јелена Гарић је истакла да су сва три тима максимално ангажована,како би се обишао што већи број  домаћинстава.

Ljilja%202

– Тренутно још увек радимо мапирање терена,односно прикупљање података са терена. Сваком кориснику омогућен је лекарски преглед,мерење крвног притиска,вредности шећера у крви,холестерола,телесне масе,ЕКГ преглед. Наш тим процењује да ли је потребно даље праћење корисника,у зависности од његовог  социјалног статуса и здравственог стања. До сада смо обишли око 500 корисника из најудаљенијих села са подручја општине Прокупље,казала је Јелена Гарић и додала да се овај пројекат спроводи у сарадњи са Домом здравља,Службом за хитну медицинску помоћ и Центром за социјални рад у Прокупљу.

Драгослав Дамњановић из села Бресничић упутио је све похвале Општини Прокупље која брине о старим и изнемоглим грађанима. Има преко 80 година и каже да болује од своје 48 године,али да је ово први пут да лекар долази кући да га прегледа.

– Изненађен сам колико ови вредни,млади људи брину о нама старима. Њихова посета нам много значи,не само због контроле здравља,већ и због лепе речи и разговора,казао је Дамњановић. И његова супруга Мирослава каже да се због отежаног кретања ретко кад реши да иде код лекара и да јој оваква посета много значи.

Ljilja%203

Тим за помоћ најугроженијим грађанима поред здравствених услуга пружа и услуге помоћи у кући старим,изнемоглим лицима која нису у могућности да сама брину о себи. Таква врста помоћи подразумева обављање кућних послова,негу болесних лица,набавку намирница,лекова,као и обављање других неопходних послова.

Предвиђено је да пројекат траје до средине јуна месеца,мада је известан и његов наставак,с обзиром на финансијска средства која је Министарство за рад,борачка и социјална питања издвојило за социјалну заштиту у општини Прокупље. 

Величина слова: