Корисници Дневног боравка „Сунце“ прославили славу
12. маја 2016.
Проглашени најбољи филмови
16. маја 2016.
Прикажи све

Општина организовала предавање за воћаре и пчеларе


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 predavanje%20pcelari1

Одељење за пољопривреду Општине Прокупље организовало је предавање за воћаре и пчеларе на којем су проф. др са Пољопривредног факултета у Лешки Светомир Стаменковић и проф.др са Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија у Прокупљу Новица Илић говорили о употреби пестицида у воћарској и виноградарској производњи и сузбијању жилогриза.

На предавању је присуствовао и председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,Начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић,као и многобројних воћари и пчелари из прокупачких села.

Говорећи о воћарству Пауновић је истакао да се по производњи вишње прокупачла општина налази на првом,а шљиве на трећем месту у Србији. Ово воће налази се на површини од скоро 4.000 хектара.

predavanje%20pcelari2

– Да би се опстало на домаћем и иностраном тржишту неопходна је примена нових технологија и стандарда и у воћарској производњи. Због тога су потребна предавања и едукација пољопривредника како би се прихватили и уводили светски и европски стандарди у производњи безбедне хране,изјавио је Пауновић и додао да се регистрована пољопривредна породична газдинства и удружења већ сада требају припремати за промене ако желе да користе средства европских фондова.

Пауновић је нагласио да се годишњи девизни приход од продаје облачинске вишања на територији прокупачке општине у износу од скоро 20 милиона евра може повећати ако се прихвате и примене нова технолошка знања у производњи,не само вишње и шљиве,него и других воћних врста.

Председник Пуновић посебно је говорио о штеточини звана жилогриз која из године у годину смањује засаде под вишњом и шљивом и која наноси велике штете произвођаћима овог воћа.

Проф. др  Светомир Стаменоковић говорио је о примени пестицида и заштити воћа и винове лозе,као и последицама неконтролисане и неадекватне примене пестицида за развој пчеларства.

– Високи приноси воћа,винове лозе,меда и других пчелињих производа не могу се постићи без примене пестицида. Штете које наносе разне болести,штетоћине и корове у воћарству су огромне. Исто тако,велике су и штете када се неконтзрилисано и без стручног надзора користе пестициди,рекао је Стаменковић и додао да се у сузбијаљу многих болести и штеточина примењују превентивне или куративне мере заштите.

Проф. др Новица Илић у свом излагању је нагласио да жилогриз у последњих неколико година све више напада засаде вишље,шљиве и другог коштичавог воћа и да због тога велике штете имају воћари.

– Сузбијању жилогриза треба приступити плански,организовано и стручно. То је таква штеточина која не познаје границе и која ће,под условом ако се не предузму превентивне мере,све више смањивати површине под воћем. Уз стручну помоћ и надзор и примену свих мера заштите ова штетоћина може да се сузбије,рекао је он и додао да је за заштиту воћњака од разних штетоћина и болести неопходна стална едукација пољопривредника.

Величина слова: