Средства за опремање позоришне сале
21. јуна 2017.
Наставља се „Културно зрачење“
23. јуна 2017.
Прикажи све

Општина помаже прокупачким пчеларима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pcelari%2022

На огледном пчелињаку Удружења пчелара „Јастребац“,чије је формирање финанасирала  Општина Прокупље данас су представљене иновације у технологији производње меда и производа од меда.

И ове године Општина  је из буџета за унапређење и развој пчеларства определила финансијска средства у износу од милион динара. Она ће бити расподељена власницима пчелињака са територије општине Прокупље након завршетка Јавног позива.

-Мед и пчелињи производи су дефицитарни,не само на нашем већ и на светском тржишту. Из тог разлога локална самоуправа у складу са својим могућностима помаже власницима пчелињака и пчеларима тако  што обезбеђује адекватан вид финансијске помоћи. Од велике је важности да повећамо број друштава и унапредимо технологију производње,а самим тим повећамо и обим производње меда и пчелињих производа,рекао је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић ,који је са сарадницима обишао огледни пчелињак надомак  Прокупља.

pcelari%2023

Он је овом приликом нагласио да је веома важно да се пчелари удружују,јер удруживањем  размењују знања и искуства и подижу ниво технологије гајења пчела.

-Средствима у износу од сто хиљада динара,које нам је локална самоуправа доделила купили смо неколико пчелињих друштава,апарат за издвајање пчелињег отрова и нову кошницу типа „ ЛР анел“ грчке производње. Ми смо у нашој земљи међу првима који су почели и да користе ове савремене кошнице,истакао је члан Удружења „Јастребац“ Србољуб Ћурчић.

Ћурчић је додао да Удружење има одличну сарадњу са локалном самоуправом,да су задовољни финанасијском подршком коју им она пружа али да очекују  субвенције и од Репоублике које би требало према најавама да износе 720 динара по регистрованој кошници.

pcelari%2024

Кад је реч о проблемима са којима се сусрећу,пчелари су истакли лоше климатске услове,нарочито у пролећном периоду када је најзначајнија багремова паша,те је из тих разлога ове и претходне године  изостао принос багремовог меда а и принос ливадског меда је знатно лошији у односу на претходне године.

На огледном пчелињаку „Јастребац“ боравили су и ученици средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“,која се школују за занимање „пољопривредни техничар“. У овој школи се од 1928. године изучава пчеларство.

pcelari%2025

Величина слова: