Korisnici „Sunca“ na ekskurziji
18. novembra 2015.
Oskrnavili Spomenik hrabrih Topličana
20. novembra 2015.
Prikaži sve

Osvajajući planinske vrhove uče o prirodi


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ekolozi%20u%20akciji 

Ekspedicija Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“,predvođena nastavnikom biologije mr Dejanom Živkovićem,realizovala je akciju upoznavanja prirodnog blaga i osvajanja najvišeg planinskog vrha u opštini Prokuplje Bandera (1155m) na planini Vidojevici.

Cilj akcije ovih mladih ekologa bio je da posete astonomsku opservatoriju,kao i da tragaju za retkim lekovitim gljivama u bukovim šumama,koje rastu u ovo doba godine,a uspešno se koriste u borbi protiv raka i jačanja imuniteta.

Prema rečima nastavnika biologije mr Dejana Živkovića koji je ove godine sproveo dvadesetak akcija obilaska okoline Prokuplja prvenstveni zadatak ovakvih druženja je da se učenici upoznaju sa prirodnim bogastvima svoga kraja.

– Naše prirodno bogatstvo je ogromno a ogleda se i u oko 900 biljnih vrsta,od kojh je čak 250 samoniklih lekovitih i jestivih biljaka. Poređenja radi moram da kažem da u celoj Engleskoj postoji oko 1 500 vrsta,što jasno govori koliko je bogastvo našeg malog planinskog kraja neprocenjivo i veliko,naglasio je Živković i dodao da su deca uvek raspoložena da uče u prirodi.

Gljive koje su ovom prilikom sakupili ekolozi ove škole biće upotrebljene za izradu zbirki za školsku izložbu.

Obilazak najvišeg planinskog vrha ekolozima škole „Ćićko“ omogućila je Opština Prokuplje obezbedivši im prevoz do Belog Kamena i nazad.

opservatorija%2011

Veličina slova: