Mladi volonteri oživeli neolit u Pločniku
27. avgusta 2015.
Sigurna pobeda Topličanina
31. avgusta 2015.
Prikaži sve

Otvaranje odeljenja škole pravi potez

       tovrnje1  

 

U selu Tovrljane,nakon skoro 25 godina,ponovo će se oglasiti školsko zvono. U ovom selu,koje je od Prokuplja udaljeno blizu 30 kilometara,  nastavu će pohađati četiri učenika. Ovo istureno odeljenju radiće u sastavu  Osnovne škole Svetozar Mirković-Nenadiz Male Plana.Ponovnom radu škole najviše su se obradovali roditelji dece.

 Stojana Bojović iz Tovrljana,majka troje dece,zahvalila se svima,a posebno rukovodstvi Opštine Prokuplje i Radivoju Šmigiću,što su omogućili da seoska škola,nakon četvrt veka,ponovo kreće sa radom.

– Moje dvoje dece do sada su u školu morali da idu u selo Pećanci ( opština Kuršumlija) ,koje je od Tovrljana udaljeno blizu 20 kilometara. Za putne troškove mesečno smo od kuršumlijske opštine dobijali 3.000 dinara. Moj skuprug Stojan svaki dan,po kiši,snegu i nevremenu vozio je decu u školu i vraćao kući. Mi najbolje znamo sa kakvim problemima smo se suočavali tokom odlaska u školu i povratka dece iz škole. Ponovnim radom škole u selu najveći deo naših problema sada će biti rešen.Sada neću više da mislim da li su mi deca na vreme stigla na časove,da li zbog nevremena treba da idu u školu,da li su bezbedni tokom odlaska i povratka iz škole.Otvaranjem škole lokalna samouprava je pokazala da brine i o deci koja žive u udaljenim selima prokupačke opštine.

tovrljane2  tovrljane3(1)

Jovica Mijatović iz Arbanaške,otac dvoje dece,ističe da je otvaranje škole u Tovrljanu pravi potez rukovodstva Opštine Prokuplje.

 

– Selo Arbanaška je od Tovrnjana udaljeno oko tri kilometra. Da se u susednom selu nije otvorila škola svoje dete bi morao svaki dan da vozim do Male Plane,koja je od Arbanaške udaljena blizu 23 kilometra. Sigurno je da u tom slučaju ne bi mogao da se posvetim poljoprivredi,odnosno stočarstvu,od koje živi moja četvoročlana porodica. Zahvalio bi se svima,a posebno predsedniku Opštine Prokuplje Miroljubu Paunoviću,što su omogučili da se i naša deca školuju u školama blizu svog rodnog sela.              

Veličina slova: