Делегација Министарства културе у Прокупљу
18. фебруара 2017.
Премијера „Удовичког кола“ у Дому културе
21. фебруара 2017.
Прикажи све

Отворена нова поставка „Топлички устанак 1917.“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 otvarawe%20postavke1

У Народном музеју Топлице,отварањем нове сталне поставке „Топлички устанак 1917.“,почеле су свечаности поводом обележавања великог и значајног јубилеја 100-годишњице Топличког устанка.

У присуству представника Министарства културе и информисања у Влади Републике Србије,самосталног саветника,координатора за књижевност и преводилачко стваралаштво и издаваштво Марка Деспотовића,делегацје  Општине Прокупље и других општина Топличког округа,начелника Топличког управног округа Небојше Вукадиновића,Војске Србије,владике врањског Пахомија и радника установа културе,нову поставку у Народном музеју Топлице отворила је помоћник министра за заштиту културног наслеђа Александра Фулгоси.

otvaranjeiylozbe22

-Пред нама су дани посвећени сећању на храброст и страдање народа овог краја,који је великим устанком пружио отпор репресији окупатора у Првом светском рату. Ово је прилика да пажња,не само научне,већ и шире јавности буде усмерена на један историјски догађај,који је често остајао у сенци великих победа на Церу и Колубари,повлачења војске и народа преко албанских планина и војних операција на Солунском фронту. Зато и овом приликом треба истаћи да је Топлички устанак био једини оружани устанак на територији коју су заузеле Централне силе у Великом рату,рекла је отварајући поставку „Топлички устанак 1917.“ помоћник министра Александра Фулгоси.

izlozbz%20postavka

Поздрављајући присутне у музеју,председник Општине Прокупље Александар Симоновић је рекао да се нада да ће ова поставка обновити и пробудити сећање на херојску прошлост Топличана и српске јуначке војске.  

otvaranje%20izlozbe%2066 otvarawe%20postavke3                                                                                                       

-Надам се да ћемо младим нараштајима новим сазнањима указати на осећај одговорности према својој отџбини и неговању њене херојске прошлости. Овом сталном поставком предајемо грађанима у аманет изузетну причу о историјском догађају,о Топличком устанку у коме је страдало више десетина хиљада житеља топличког и јабланичког краја. Сведочанство о трагедији народа које приказује ова изложба,треба да пружи сваком посетиоцу музеја снажну поруку о храбрости устанка,али уједно и жељу да се ова ратна страдања са простора Балкана никада не понове,истакао је председник Општине Симоновић.

Аутор треће сталне поставке,историчар,музејски саветник Петко Марјановић је нагласио да се потрудио да овој изложби да живот и ток.

otvarawe%20postavke2 otvaranje%20izlozbe%2077

-Изложбу сам радио хронолошки по деловима,тако да чак и онај ко ништа не зна о Топличком устанку,кад погледа изложбу може много тога да сазна. Најпре да је прича о Топличком устанку епопеја о храбрости на бојном пољу и да су јунаци устанка пример и симбол историјске величине у својој војничкој и људској димензији,који су својим животима бранили своје људско достојанство и достојанство свог народа,подвукао је аутор изложбе Марјановић.

Нова стална поставка „Топлички устанак 1917.“ приказује фотографије,ратне дневнике Косте Пећанца,војничка писма,дописне карте,оружје и друга сведочанства о страдању учесника устанка. Она јасним језиком чињеница објашњених документима,фотографијама и другим артефактима прича причу о храбрости и јунаштву учесника Топличког устанка.

Величина слова: