Превентивна акција „Матура“
17. маја 2017.
Потребна додатна прихрана пчела
19. маја 2017.
Прикажи све

Отворена обновљена археолошка поставка


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 muzej1 muzej2

У Народном музеју Топлице,  обновљену поставку „Археолошка налазишта општине Прокупље“,отворио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић. Он је истакао да ће Народни музеј Топлице и убудуће у откривању најстаријег културног блага наше општине,имати подршку локалне самоуправе. Поред бројних грађана овом отварању је присуствовала и већница за културу Милица Ерић.

Археолошка поставка постоји од 1979. године и сада броји око 2000 предмета.

– У поставци Археолошка налазишта Топлице изложен је 451 предмет и фотографије које илуструју археолошку мапу општине Прокупље. Према досадашњим сазнањима,Топлица је насељена у неолиту. Трагова старијег неолита има на падинама Јастрепца,а  најзначајније налазиште млађег неолита је Плочник који се годинама истражује и одакле потиче велики број предмета,посуда од печене земље,алата од камена и кости,статуета од печене земље,рекла је између осталог о поставци аутор,археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић. Она је додала да  Плочник  од осталих налазишта тог времена ( 5.500-4800.год.пне) издваја педесетак пронађених бакарних предмета и индиција да је ту прерађивана руда бакра.

 muzej3 muzej4

Из времена гвозденог доба ова поставка поседује некрополе у Горњој Стражави и Доњој Топоници,а урне у којима су сахрањивани тадашњи мештани,оружје и накит сведоче о материјалној култури становника тога времена.

-У време римске доминације на овим просторима,од почетка нове ере,у Топлици ниче неколико станица уз пут Наиссус –Лиссус,утврђење у Прокупљу-Хаммеум,и већи број цивилних насеља. Најзначајнији део античке збирке представља остава накита нађена у Новој Божурни. Ископавањем темеља Херкуловог храма у Прокупљу откривено је,у гробовима и у оквиру грађевине нешто новца,посуђа,мермерних статуета које су тек назнака сјаја богато украшеног храма.Из времена сеобе народа  мач је случајно откривен у самом граду,са украсима од злата и аламндина,истакла је Цветковић.

Према њеним речима у VI веку је у Топлици саграђено неколико утврђења,углавном да би се контролисала експлоатација руде,кречног камена или неких других природних богатстава. Делимично су истражена утврђења у Бреговини,Баботинцу и Ргају,а значајан је број тек евидентираних утврђења са којих потиче невелик број случајних налаза,углавном посуда од печене земље,гвоздених алатки и предмета за свакодневну употребу. На сваком од утврђења има трагова живота Словена,најчешће уломака керамичких посуда с карактеристичним украсима. Од Словена је остала некропола у Доњој Топоници,накит и посуђе нађено у гробовима говори о њиховој духовној и материјалној култури XI века.

muzej7 muyej6

-Током средњег века Топлица бива густо насељена,а остаци утврђених насеља,темељи цркава и црквишта сведоче о томе. Град у Прокупљу сазидан на брду које са три стране обавија Топлица,обновљен у XIV веку,имао је у подграђу цркву сазидану у X веку,у коју су у XIV донете мошти Св.Прокопија по коме су и црква и град добили име. У близини је сазидана мала црква посвећена Богородичином покрову,у народу звана Југ Богданова или Латинска црква,на темељима Херкуловог храма. Током истраживања средњевековног утврђења на брду Хисар у Прокупљу откривена је знатна количину предмета за свакодневну употребу,посуђа,алата за обраду дрвета и коже,који чине добар део археолошке збирке,подвукла је аутор поставке „Археолошка налазишта општине Прокупље“ Јулка Кузмановић Цветковић.

Величина слова: