Arizanska priča gostovala u Dimitrovgradu
13. novembra 2015.
Gimnastičari ponovo zapaženi
17. novembra 2015.
Prikaži sve

Pčelari izložili svoje proizvode


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pcelari%20danas1

Udruženje pčelara Pčelica organizovalo je manifestaciju pod nazivom Dani meda Prokuplje 2015. Na ovoj tradicionalnoj privrednoj manifestaciji,osim pčelara iz Prokuplja,bili su prisutni i pčelari i proizvođači pčelarskog pribora i opreme iz Niša,Leskovca i Blaca. Osim livadskog,bagremovog,šumskog i drugih vrsta meda,građani Prokuplja kupovali su i druge pčelinje proizvode.

Predsednik prokupačkog Udruženja pčelara Pčelica Vukić Joksimović rekao je da se već više od deset godina održava ova manifestacija.

– Za razliku od prošle,koju bi svi pčelari voleli da zaborave,ove godine prinosi i kvalitet meda bili si dobri. Zavisno od konfiguracije terena i jačine društva prosečan prinos meda kretao se od 20 do 40 kilograma po košnici. Pčelari koji su košnice vozili na pašu imali su prinose i do 60 kilograma po košnici,izjavio je Joksimović i dodao da je dobro što se u poslednjih nekoliko godina sve veći broj mladih počeo baviti pčelarenjem.

pcelari%20danas2

Jedan od njih je i Ivica Miljković iz prokupačkog sela Klisurica,koji se aktivno pčelarstvom počeo baviti pre šest godina.

Prema njegovim rečima za dobar prinos i kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda,osim rada,neophodna je stalna edukacija i prusustvo na seminarima i predavanjima.

– Toplica poseduje izvanredne prirodne potencijale za razvoj pčelarstva. Uz primenu novih tehnoloških dostignuća,stručan i kontinuiran rad,mogu se ostvariti dobri prinosi,rekao je ovaj mladi pčelar koji ima 50 košnica.

Prema mišljenju pčelara najveći ovogodišnji problem predstavlja plasman meda. Zbog toga članovi ovog udruženja planiraju da aktivnije učestvuju u radu Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Nakon izložbe meda,pčelarskog pribora i opreme,dugogodišnji pčelar Mirko Vilus održao je predavanje na temu Priprema pčelinjih društava za dobro zimovanje.

 

Veličina slova: