Програм прославе градске славе Свети Прокопије
10. јула 2013.
Отворена Пошта у Гарићу
16. јула 2013.
Прикажи све

Плакета Свети Прокопије Ратку Зечевићу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

На састанку Организационог одбора за прославу градске славе одржаном 11.7.2013. донета је одлука да Плакету Свети Прокопије за 2013. годину добије Ратко Зечевић,адвокат из Прокупља,а захвалнице Општине Прокупље Радоје Костић,магистар историјских наука,Миљана Радивојевић,доктор археологије,Мирољуб Красић,директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине,Жикица Јовановић,редитељ и монтажер и Милинко Дробњаковић, стонотенисер и тренер СТК „Топличанин“.

РАТКО ЗЕЧЕВИЋ,ДОБИТНИК ПЛАКЕТЕ СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ ЗА 2013. ГОДИНУ

Ратко Зечевић добио је ово престижно признање за допринос културном и духовном животу града.

Деведесетих година,као начелник Топличког управног округа,Ратко Зечевић измолио је од Његовог преосвештенства владике нишког,а сада Његове светости српског патријарха господина Иринеја,покретање слављења црквене славе Светог Прокопија као прославе градске славе. Први колачар је и био тадашњи владика Иринеј.

Наш суграђанин Ратко Зечевић је давних осамдесетих година прошлог века покренуо и организовао књижевну трибину „Расветљење“,био је дугогодишњи члан Савета „Драинчевих сусрета песника“,члан жирија за доделу престижне награде „Драинац“. И сам је песник,а успешно пише прозу и бави се књижевном критиком.

За име овог нашег суграђанина и његово лично ангажовање везује се доградња звоника на Цркви Св. Прокопија,изградња конака при Цркви у Конџељу. Уз помоћ његовог залагања обновљене су многе светиње широм Топлице,а оснивач је и прве телевизије у граду.

Ратко Зечевић је рођен на Дан Светог Илије 1951. године. Осмогодишњу школу и Гимназију завршио је у Прокупљу,а Правни факултет у Београду. Пише и објављује поезију,прозу и књижевну критику. Био је уредник ТОК-а (часописа за књижевност и културу и друштвени живот Топлице). Сада је један од чланова редакције ,,Збиља“ из Београда,часописа који се чита и у иностранству.

За свој рад и допринос у просвети и култури Прокупља,Топлице и културе Србије у пројекту штампања ,,Сабраних дела Рада Драинца“,покретање библиотеке „Баштина“,изградњу Галерије ,,Божа Илић“,оснивање ликовне колоније и установљење престижне награде ,,Боже Илић“ за сликарство,награђен је златном значком Културно просветне заједнице Србије.

За допринос у култури,просвети и обнови и неговању светосавља у Топлици,Ратко Зечевић је добитник и Светосавске повеље.

 

РАДОЈЕ КОСТИЋ

Магистар историјских наука,носилац већег броја друштвених признања. Написао је књигу о борцима Гвозденог пука,најхрабријим Топличанима „Топлички витезови“ и у тој књизи обрадио биографије носилаца ордена Карађорђеве звезде са мачевима са подручја некадашњег Топличког округа из периода Краљевине Србије. Костић је овом књигом учинио први,пионирски,али и најважнији корак да се топлички јунаци и њихови подвизи извуку из таме и сачувају за будућа покољења,која ће се поносити својим славним прецима.

МИЉАНА РАДИВОЈЕВИЋ

Доктор археологије,рођена 1980. године. Завршила је мастер студије у Београду и Лондону,а прошле године стекла звање доктора археологије на истом универзитету у Лондону,са најбољом оценом и британском стипендијом. Окренута Србији и Прокупљу,бавећи се раном металургијом,Миљана је конкретним анализама показала да је Србија колевка најстарије металургије у Европи. Започела је реализацију великог пројекта „Развој металургије у Евроазији“ у оквиру кога се истражују три локалитета у Србији,а један од њих је Плочник код Прокупља.

МИРОЉУБ КРАСИЋ

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине. Од самог формирања предузећа било је видљиво његово ангажовање на уређењу животне средине у нашем граду. Брдо Хисар враћено је у надлежност града и бригу и старање о његовом уређењу преузело је ово предузеће. Великим радом и уложеним трудом запослени у овом јавном предузећу на челу са Мирољубом Красићем уредили су брдо Хисар и створили квалитетно место за одмор у природи,вратили ову зелену оазу грађанима Прокупља

ЖИКИЦА ЈОВАНОВИЋ

Економиста из Прокупља,рођен 1982. године. Добитник Светосавске повеље,члан МЕНСЕ,Жикица Јовановић се бави израдом и промоцијом филма и уз помоћ филмске траке пронео је име Прокупља у најлепшем светлу широм планете. Филмови који су за сада обележили његову филмску каријеру Нигде никог,Одустајање,Халуцинација,Сачувајмо планету,Бог све види,Лопов,Маслачак,Моја беба,Прокупчанин меког срца и На крају канапа,имали су преко 80 номинација и седам награда на светским фестивалима.

МИЛИНКО ДРОБЊАКОВИЋ

Дугогодишњи капитен и тренер Стонотениског клуба „Топличанин“,спортска легенда нашег града,оставио неизбрисив траг у спорту широм Србије и бивше Југославије. Изузетан спортиста који је целог себе подредио спорту Прокупља и који је своју спортску каријеру жртвовао зарад нашег града и свог клуба. Без обзира на бројне понуде током своје каријере остао је веран Прокупљу и свом Топличанину,који му је друга кућа и са којим исписује историју клуба пласманом у Супер лигу Србије.

Плакета Свети Прокопије и захвалнице биће уручене на Дан славе Светог Прокопија,21. јула 2013. у Галерији "Божа Илић" у 14.00 часова.

 

 

Величина слова: