Данас „Летњи дан у Плочнику“
15. августа 2016.
Донација Компаније ЛЕОНИ Општини Прокупље
17. августа 2016.
Прикажи све

Плочник учионица на отвореном


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Arh%201

Археолошко налазиште Плочник било је место на коме је по други пут реализован пројекат „Летњи дан у неолиту“,где су заинтересовани посетиоци имали прилику да виде и чују многе интересантне ствари из различитих области науке.

Народни музеј Топлице угостио је људе различитих струка,највише из света образовања који се,поред педагошког рада у школама,баве и научним радом и настоје да наставу из учионица преселе на отворено,као би деца конкретно могла да виде оно што науче на часу.

Многи од посетилаца нашли су се на овом месту из радозналости,али је било и оних који су дошли са намером да виде да ли се на овом простору могу одржавати активности којима ће се промовисати струка.

– „Сунчани сат“,који је био део програма овог летњег дана,може да се користи као отворени уџбеник стално,без обзира на узраст,јер геометрија коју овај сат пружа практично може да се користи већ од нижих разреда основне школе,па све до лекција о тригонометријским функцијама. Овај садржај може да буде позив да се настава одвија на оваквом атрактивном месту,за почетак можда излетничког типа,а касније као настава у природи,рекла је наставница физике из Ниша Ивана Круљ и додала да реализујући овакве пројекте од опште важности,постоје велике могућности за развој локалитета,али и овог краја.

Arh%202

Уз помоћ Општине Прокупље,Министарства културе и А.Д. Планинке из Куршумлије,овај локалитет је заправо почео да живи још пре седам година када је  направљено неолитско насеље са кућама.

– Циљ нам је да направимо туристички локалитет и едукативни центар у Србији,где ће,поред тога што уче о неолиту,млади моћи да стекну многа сазнања. Плочник јесте светски металуршки центар,али је место где се осликава неолитска револуција,коју ми у току истраживања јесмо или нисмо препознали,али кад видимо резултате разноразних научних дисциплина,спотакнемо се на почетке које су људи чинили у неолиту не схватајући да су то корени данашње науке,истакла је археолог Јулка Кузмановић Цветковић наглашавајући да комплетна физика има упориште у неолиту.

Једна од учесника „Летњег дана у неолиту“,директорка Центра за стручно усавршавање мр Татјана Марковић Топаловић говорила је о предностима научног парка у Шапцу,као драгоценог научног простора за учење.

Arh%203

– Пре пет година отворили смо парк науке,једини такве врсте у Србији. Он пружа могућност деци да изађу из учионица,где наука може да буде оптерећујућа и досадна и да се баве истраживањем на отвореном. Кроз проучавање инсталација и мерење научних вредности,ученици могу да прођу кроз исти научни процес кроз који је пролазио и научник када је ту инсталацију користио и стварао,подвукла је Топаловић додајући да парк науке у Шапцу има 27 инсталација и поседује стручне европске доказе за квалитет.

Поред бројних предавања и радионица „Летњи дан у неолиту“ садржао је и спортски део програма,инересантну интерактивну игру,а на крају дана посетиоци су могли да уживају и у посматрању неба телескопом. Овакву прилику им је омогућило Астрономско друштво из Ниша,а програм овог научног дана у Плочнику реализован је захваљујући Општини Прокупље,А.Д. Планинки из Куршумлије,Народном музеју Топлице и Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Нишу.  

Arh%204

Величина слова: