Роман о страдању Срба у Великом рату
12. октобра 2017.
Спортски викенд
16. октобра 2017.
Прикажи све

Побољшање демографске слике Топлице


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pp2

У Прокупљу је оджана седница Топличког управног округа на којој су,поред начелника округа Небојше Вукадиновића,присуствовали представници кабинета министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић задужене за демографску политику  Ђуро Пртљага и Марјан Јовановић,председници општина Прокупљe,Куршумлијa и Блаца Александар Симоновић,Радољуб Видић и Зоран Јозић,представници здравствених  установа из Топлице,просвете и директор прокупачке апотеке Златан Миљковић.

На овом састанку  разговарало се о популационој политици у Топлици и стратегији Владе Србије за побољшање демографске слике у овом делу Србије.

pp1

Начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић истакао је да је Влада Србије и ресорно министарство ове године издвојило 130 милиона динара за побољшање демографске слике,од чега је 57 милиона опредељено за југ и југоисток Србије.

-За пројекте које су урадили блачка и прокупачка општина бесповратно је одобрено 16 милиона динара. Одобрена средства за Општину Прокупље у износу од скоро 11 милиона динара биће употребљена за  обнову обданишта,изјавио је Вукадиновић додавши да је становништво у све четири општине Топличког округа све старије и старије.

Према његовим речима просек старости становништа у Топлици износи 44 године.

На састанку је наглашено  да треба предузети низ мера како би се повећао број становништва у овом крају,како је истакнуто,стратешком подручју Србије и зауставила миграција становништва.

Побољшање здравствених услуга,боравка у обдаништима,школама,едукација становништва,отварање нових радних места,као и предузимање других мера у наредном периоду допринеће бољој демографској слици ,речено је на састанку.

Вукадиновић је подвукао  да привредни токови могу допринети већем природном прираштају становништва.

 

-Добро је што је број евидентираних у Националној служби за запошљавање-филијала у Прокупљу у последње три године  смањен за 2.700 особа и што се на евиденцији сада налази близу 13.100 лица. Сигуран сам да ће се овакав позитиван тренд наставити и у будућности,а самим тим зауставити миграција становништва,изјавио је начелник Топличког управног округа Вукадиновић.

Величина слова: