Rad lokalne samouprave predočen građanima
25. februara 2016.
Trajni zapis o topličkim pesnicima
29. februara 2016.
Prikaži sve

Počast junacima slobodarske Toplice


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

toplicki%201  toplicki%202

Povodom obeležavanja 99 godina od izbijanja Topličkog ustanka,u centru Prokuplja,ispred spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918,održana je državna ceremonija u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i Opštine Prokuplje.

Počast palim borcima su odali i vence položili predstavnici Vlade Srbije,pomoćnik ministra za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Milan Popović,predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima,načelnik Topličkog upravnog okruga dr Nebojša Vukadinović,predstavnici Vojske,policije,boračkih udruženja,mnogobrojni građani i učenici prokupačkih škola.

toplicki3 toplicki%204

Nakon himne koju je izveo hor prokupačke Gimnazije,prisutne je ispred spomenika junacima Toplice pozdravio predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

– Veličina ovog zdanja,koje predstavlja oslobodioce u ratnom jurišu je i simbol junaštva i stradanja srpskog naroda u svim oslobodilačkim ratovima. Povod našeg današnjeg okupljanja pred ovim spomenikom,koji s pravom mogu reći predstavlja ponos cele Toplice i Srbije,je početak Topličkog ustanka protiv bugarskih i austrougarskih okupatora. Na današnji dan 1917. godine,u okupiranoj Srbiji počeo je prvi i jedini narodni oružani ustanak u tada okupiranoj Evropi. Izbio je spontano,jer toplički narod nije mogao da trpi nezapamćeni teror,pljačku,paljenje i uništavanje seoskih naselja,kao i prisilnu regrutaciju srpskih sinova u okupatorske jedinice. Junaci Topličkog ustanka,srpski rodoljubi,heroji Velikog rata,dali su najbolji primer mladim generacijama šta znači ljubav prema otadžbini i slobodi. Mi imamo obavezu da stalno podsećamo na njihovu veličanstvenu žrtvu i da nikad ne zaboravimo kolika je bila visoka cena naše današnje slobode. Zato danas ovde ponosno stojimo pred spomenikom heroizma i bezuslovne ljubavi prema slobodi i otadžbini,rekao je predsednik Paunović u pozdravnom govoru.

Na čelu ustanka bio je oficir Kraljevine Srbije,legendarni Kosta Vojinović. Braneći toplički narod od terora,on je ovde u selu Grgure položio i svoj mladi život. Okupatori su na ustanak naroda uzvratili surovo i zverski,ubili su 20.000 ljudi. U masovnoj represiji potpuno je sravnjeno sa zemljom 55 sela u Toplici. Takav krvavi teror nad golorukim narodom Evropa do tada nije zabeležila. Vest o masakru nad topličkim narodom brzo se proširila svetom i te žrtve,nejač,deca i starci postali su simbol slobode srpskog naroda i pokazali celom svetu da u Srbiji sloboda ima visoku cenu.

toplicki5  toplicki6

Tako su Toplica,Jablanica i Pusta reka,do tada malo poznate,postale poznate širom sveta. Hrabrost,odlučnost i spremnost ljudi u Toplici na ovakve žrtve,kako bi sa svojih teritorija oterali okupatore,izazvale su simpatije,priznanje i podršku slobodoljubivih evropskih naroda.

Ispred Vlade Republike Srbije,okupljenim poštovaocima slavnih topličkih junaka,obratio se pomoćnik ministra za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Milan Popović.

– Toplički ustanak je simbol neuništivosti srpskog naroda i patriotizma,neuništive volje za slobodom i uporne borbe protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Dokle god dišemo slobodnim plućima i hodamo slobodnim korakom,moramo se sećati svih onih golobradih mladića,sve napaćene mladeži,svih naših heroina i ponosnih srpskih ustanika koji su se,ne mareći za svoje živote,do poslednjeg atoma snage borili za svoj san o slobodnoj Toplici,o slobodnoj i večnoj Srbiji,rekao je Popović.

U okviru umetničkog dela programa,pesmom „Ovo je Srbija“ nastupio je hor prokupačke Gimnazije,stihove „Plava grobnica“ kazivao je Srđan Živković,dok se trio Muzičke škole u sastavu Milena Kostić,Teodora Spasojević i Nemanja Orbović predstavio izvornim narodnim pesmama.

toplicki%207

Delegacije koje su svojim prisustvom doprinele dostojanstvenom sećanju na žrtve Topličkog ustanka,položile su vence i na spomenik vođi Topličkog ustanka Kosti Vojinoviću,a nakon toga,u Narodnom muzeju Toplice razgledali stalnu postavku „Toplički ustanak“.

Za nesebičnu pomoć u organizaciji i obeležavanju značajnih događaja i istorijskih datuma,predsednik Opštinske organizacije potomaka ratnika 1912 –  1920. Rafailo Joksimović dodelio je zahvalnice predsedniku Opštine Prokuplje Miroljubu Paunoviću,načelniku Topličkog upravnog okruga dr Nebojši Vukadinoviću,kao i predstavnicima organizacija iz Niša,Brusa,Leskovca,Požarevca,Leposavića,Blaca,Kuršumlije,Bojnika i drugih gradova Srbije.

Predsedniku Opštine Prokuplje i načelniku Topličkog upravnog okruga zahvalnice je uručio i predsednik Okružnog odbora potomaka ratnika 1912 – 1920. Milomir Marković. 

Veličina slova: