Улица даривања одушевила грађане
21. јула 2016.
Прикључи се дај крв
25. јула 2016.
Прикажи све

Почиње фестивал „Бескрај 10 квадрата“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

PAK_5915

Под покровитељством Општине Прокупље у понедељак 25. јула почиње и траје до 1. августа други по реду позоришни фестивал „Бескрај десет квадрата“,на коме учествује пет позоришта у такмичарској конкуренцији и два су гостујућа. Поред Хистрион позоришта,домаћина које ће отворити фестивал „Клаустрофобичном комедијом“ Душана Ковачевића,учествују и позоришта из Македоније,Ниша,Пожаревца,Алексинца,Милановца и Београда.

Премијерно извођење „Клаустрофобичне комедије“ је заказано за 21 сат на кошаркашком игралишту у центру граду.

– Фестивал се ове године одржава под слоганом „Позориште на ноге“. На конкурс за фестивал се пријавило 15 позоришта,а такмичиће се пет. Неки су и сами одустали. Десило нам се да кажу да немају представу за овај фестивал,  јер је већ прошле године,иако је организован по први пут,поставио високе стандарде,рекао је на конференцији за новинаре уметнички директор фестивала Зоран Цветковић.

Он је додао да му је веома драго да је фестивал успео да се одржи,без обзира на потешкоће које су постојале.

– Општина Прокупље је препознала важност ове манифестације и ове године је финансијски помогла фестивал. Следеће године ћемо се обратити и Министарству културе,те смо се из тих разлога потрудили да програм на фестивалу буде престижан,заједно са позориштима која учествују,истакао је Цветковић.

Све представе ће бити игране на различитим локацијама,а то су кошаркашко  игралиште,ресторан Олимпик,Дом ученика средњих школа,порта Цркве Свети Прокопије,Варошко позориште,двориште Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“ и археолошко налазиште Плочник. Све пројекције су заказане за 21 сат.

Фестивал ће затворити позориште „Атеље 212“ из Београда,представом „Чекајући Годоа“ Семјуела Бекета,која ће бити одиграна на кошаркашком игралишту.

И ове године ће стручни жири,који ће радити у саставу селектор Драган Јовичић Јовић из Београда и два аматера из Прокупља,оценити такмичарске представе,а потом ће бити додељена и признања „Најголем Хистрион“ за првонаграђену представу,„Поголем Хистрион“ за другонаграђену и „Голем Хистрион“ за трећенаграђену. У оквиру овог фестивала и овај пут ће постојати жири у сенци од пет чланова,који никоме неће бити познат.

Награда за најбољу епизодну улогу са именом прокупачког глумца Душана Хаџиманића,познатијег као Дуца Мечка и на овом фестивалу биће додељена.  

histrion%20flajer%202016%2006%2021

Величина слова: