Prezentovana Strategija razvoja GIS-a
14. juna 2017.
Besplatna lekarska pomoć
16. juna 2017.
Prikaži sve

Podrška privrednom razvoju Prokuplja


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

vdz%201

Opština Prokuplje  dobila je finanasijsku  podršku Ministarstva privrede Republike Srbije koja će omoguđiti brži privredni razvoj naše opštine .  Ministarstvo je podržalo  realizaciju  projekta pod nazivom  „Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne distributivne mreže u ulici Vasilija Đurovića Žarkog“ odnosno u prokupačkoj industrijskoj zoni.

Sredstva su dobijena  u okviru republičkog Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture  u cilju unapređenja privrednog ambijenta za poslovanje malih i velikih preduzeća,privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Vrednost  radova  putem javne nabavke  iznosi 8.255.388,00 dinara sa PDV-om,pri čemu Opština Prokuplje i Ministarstvo privrede učestvuju sa jednakim udelima.  Ugovor  između Opštine Prokuplje,Ministarstva  i izvođača radova je već potpisan i u narednih mesec dana krenuće se sa njegovom realizacijom. Rok za  završetak radova je 60 dana .

vdz%202

Projektom je predviđena zamena cementno-azbestnih cevi koje su zbog starosti  preko 50 godina (vek  trajanja im je  25 do 30 godina) porozne i krte,usled čega dolazi do njihovog čestog pucanja , što povećava rizik od kontaminacije bakterijama iz okoline. Takođe  uzrokuje  velike gubitke vode u distributivnoj mreži što podrazumeva  i visoke troškove kako održavanja tako i saniranja kvarova na mreži.

Rekonstrukcija vodovodne mreže imaće višestruke koristi i efekat imajući u vidu da se radi o ulici koja se prostire duž prokupačke  industrijske zone koja predstavlja okosnicu privrednog rasta i razvoja naše opštine. U toj zoni danas  posluju vodeći privredni subjekti  prokupačke opštine kao što su Kompanija Leoni,Gama Konsulting,Čip,Toplicagradnja,SZTR Čutura , reprezentativni primer revitalizacije “braunfield” postrojenja ali i niz drugih malih,inovativnih i uspešnih preduzeća koja u skladu sa potrebama tržišta i sopstvenim mogućnostima konstantno rade na širenju i unapređenju  svog poslovanja.

vdz%203

Ovom  aktivnošću dobija se  na modernizaciji  komunalne infrastrukture,smanjuje se  gubitak vode tokom distribucije kao  i troškovi održavanja mreže a poboljšava se i  vodosnabdevanje kako privrednih subjekata tako i  građana u ovom delu grada.

Što je veoma važno nova vodovodna mreža omogućava nesmetano i racionalno odvijanje  proizvodnih procesa, značajno  poboljšava kvalitet vode i smanjuje rizik od njenog zagađenja.

vdz%204

Ovo je veoma važno kada se zna da  se aktivnost privrednih subjekata koji rade u ovoj zoni direktno odražavaju  na sveukupni ekonomski rast, razvoj i uslove života građana Prokuplja.

Zbog toga Opština Prokuplje maksimalno daje podršku privredi a briga o očuvanju i unapređenju infrastrukture i opremanje poslovnih zona nesumnjivo je najbolji i najznačajniji vid te podrške .

vdz%205

 

Veličina slova: