Православна Нова година уз групу Галија
5. јануара 2018.
Нема оштећења на озимим културама
9. јануара 2018.
Прикажи све

Подстицај за пољопривреду из ИПАРД програма


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

traktor%20polkoprivreda

Министарство пољопривреде, шумарства и  водопривреде, 26. децембра прошле и 4.јануара ове  године расписало је јавни позив за доделу субвенција из ИПАРД  програма  који се финансирају из фондова  Европске уније.

-ИПАРД програм представља најзначајнији програм приступне подршке руралног развоја и први је докуменат из области пољопривреде у Србији који је одобрен од стране чланица ЕУ,  изјавио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, додавши да је главни циљ овог програма да се помогне пољопривредним произвођаћима и прерађиваћима да постепено подижу своје капацитете и потенцијале  како би се припремили за испуњавање европских стандарда и закона у области пољопривреде, прехрамбене индустрије и заштите животне средине.

Саветодавац у Пољопривредно стручној служби Прокупље Снежана Јовић, наглашава да су овим програмом обухваћени сектори млека, меса, воћа, поврћа и одређене врсте житарица и индустријског биља.

-На основу расписаног јавног позива регистрована пољопривредна газдинства моћи ће да конкуришу за куповину нових трактора, пољопривредне механизације и опреме. Рок за подношење захтева  Управи за аграрна плаћања је 26.фебруар 2018.године, изјавила је Снежана Јовић, додавши да се износ подстицаја креће од 5.000 до 700.000 евра у секторима воћа, поврћа и житарица, а у сектору млека и меса од 5.000 до милиона евра.

Висина подстицаја износи од 60 до 80 одсто у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник, да ли се газдинство налази у планинском подручју и да ли се инвестиција односи на управљање отпадом и отпадним водама.

-Све информације и помоћ у попуни потребне документације заинтересовани пољопривредници могу добити у просторијама ПСС која се налази у просторијама Бизнос инкубатор центра, нагласила је саветодавац Снежана Јовић.   

Величина слова: