U Muzeju u toku digitalizacija
21. avgusta 2017.
Dimkov hrast pod zaštitom
23. avgusta 2017.
Prikaži sve

Poljoprivrednici koriste podsticajna sredstva


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Traktor%201

Podsticajna sredstva koje Ministarstvo poljoprivrede dodeljuje registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za kupovinu poljoprivrednih mašina,sadnog materijala,sistema za navodnjavanje,kupovinu stoke i druge opreme,u poslednje vreme prokupački poljoprivrednici najviše koriste za kupovinu novih traktora. Ove traktore do sada su kupili poljoprivrednici iz Žitnog Potoka,Bumbureka,  Velike Plane,Reljinca i drugih prokupačkih sela.

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović obišao je gazdinstvo Milana Arsića,koji je nedavno kupovinom traktora iskoristio podsticajna sredstva resornog ministarstva.

– Jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede jeste da se obnovi poljoprivredna mehanizacija. Obnovom mehanizacije smanjuju se troškovi održavanja i proizvodnje poljoprivrednih kultura,izjavio je on i dodao da je radi konkurencije na tržištu neophodno da se prate i primenjuju novi trendovi u ovoj grani privrede.

Prema njegovim rečima dobro je što se sve veći broj poljoprivrednika opredeljuje da iskoristi podsticajna sredstva i što na taj način mogu da kupe novu mehanizaciju za koju resorno ministarstvo vraća i do 50 odsto sredstava.

Opredeljenje Vlade Srbije i ministarstva poljoprivrede da se i malim poljoprivrednicima koji imaju male posede,a koji su najvećim delom prisutni na teritoriji Toplice,omogući da iskoriste ova podsticajna sredstva,Paunović je u potpunosti podržao.

Traktor%202

On je pozvao prokupačke poljoprivrednike da iskoriste ove prednosti pri obnovi mehanizacije i opreme,koja je u proseku stara više od 30 godina.

Poljoprivrednik Milan Arsić kupovinom traktora praktično je podržao akciju Ministarstva poljoprivrede.

– Da nije bilo podsticajnih sredstava ne bih mogao da kupim novi traktor. Dva traktora koja imam stara su skoro 40 godina. Sada će mi biti mnogo lakše da obrađujem pet hektara zemlje na kojima proizvodim višnju,šljivu,pšenicu i  kukuruz,rekao je Arsić.   

Veličina slova: