Prošli prvi krug
13. aprila 2016.
Utvrđena zbirna izborna lista
15. aprila 2016.
Prikaži sve

Porodilište dobilo aparat za proveru sluha beba


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

aparat%20za%20sluh1 

Porodilište u Prokuplju dobilo je danas aparat za skrining sluha kod novorođenčadi,dar „Blic fondacije“. Nakon Niša,Valjeva i Vršca,prokupačko porodilište je četvrto po redu koje je u humanitarnoj akciji „Blic fondacije“ dobilo aparat za proveru sluha kod beba.

U ime „Blic fondacije,aparat je Odseku za neonatologiju prokupačke bolnice uručila pop pevačica Jelena Tomašević.

-Velika mi je čast što sam deo ove humanitarne akcije. Pre svega,želim da istaknem da je akcija „Blic fondacije“-„Srce za decu“,jedna od najsvetlijih tačaka našeg društva u poslednje četiri godine Želim im da samo tako nastave i da ne odustaju.U „Blicu“ sam pročitala sve do sada objavljene ispovesti majki koje su rodile decu sa oštećenim sluhom. To su zsista potresne priče koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Zato apelujem na  sve  građane Srbije  da se priključe akciji slanjem sms poruka na broj 2552,kao i sve društveno odgovorne firme da uplatama na žiro račun „Blic fondacije“ pomognu   da ovim aparatima opremimo sva porodilišta u Srbiji,  kako bi svako dete čulo majčin glas,kazala je Jelena Tomašević.

aparat%20ya%20sluh2 aparat%20za%20sluh3

Zahvaljujući se na donaciji,načelnik Odseka za neonatologiju u Prokuplju,dr Ivica Mladenović je rekao da će od danas svakoj bebi biti proveren sluh već u prvim danima po rođenju.

-Ova donacija   unaprediće  kvalitet  zdravstvene zaštite novorođene dece.Neonatalni skrining doprineće ranom otkrivanju oštećenja sluha ,što će   kasnije omogućiti neki vid lečenja već sa šest meseci,istakao je dr Mladenović.

Ovom prilikom,„Blic fondaciji“ se zahvalila i direktorka  prokupačke bolnice,dr Snježana Arsić.

-Kao specijalista otorinolaringolog znam šta znači rano otkrivanje oštećenja sluha kod dece i sa kakvim se sve problemima susreću roditelji dok  se ne otkrije oštećenje.Već od šest meseci bebice mogu da nose slušni aparat ,što im omogućuje da čuju i razvijaju govor,istakla je dr Arsić.

Urednik „Blic fondacije“ Velimir Perović ,kazao je da je cilj  akcije ,da svako dete koje se rodi sa oštećenim sluhom ima pravilan razvoj,da se školuje,da se bavi muzikom ili sportom i da  ni u čemu ne zaostaje za  svojim vršnjacima.

-Da bi se sve to postiglo,potrebno je da se oštećenje sluha otkrije  odmah po rođenju i zato je neophodno da svako porodilište ima aparat za proveru sluha kod novorođenčadi. Nauka i medicina su toliko napredovale da gluvost i nagluvost u razvijenim zemljama više nisu hendikep. Ako se dijagnoza uspostavi do trećeg meseca života,dete  do polaska u školu može u potpunosti da rehabilituje sluh i da razvije govor i intelekt,rekao je  Velimir Perović.

Porodilište u Prokuplju pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga,Prokuplje,Blace,Kuršumliju i Žitorađu. Do početka devedesetih godina,godišnje se u ovom porodilištu rađalo u proseku oko 1.500 beba. Poslednjih desetak godina,broj novorođenih beba se drastično smanjio i kreće se oko 700 . Od početka godine,u prokupačkom porodilištu je rođena 181 beba.

Pokrovitelj humanitarne akcije „Blic fondacije“ je Ministarstvo zdravlja,a medijski partner RTS. U međuvremenu akciju je podržao i veliki broj lokalnih medijskih kuća.

 

Veličina slova: