Превентивна акција „Матура“
17. маја 2017.
Потребна додатна прихрана пчела
19. маја 2017.
Прикажи све

Потребна додатна заштита

vocnjak1

Нестабилне временске прилике праћене честим падавинама разлог су што воћари треба додатно да приступе заштити у својим воћним засадима. Појава монилије на петељкама вишње и шљиве,воћа које се на територији прокупачке општине налази на површини већој од 4.100 хектара,проузрокују опадање плодова,а касније и трулежи.

– Кишовито време и изузетно висока влажност узрок су многих биљних болести. Због тога су неопходна додатна третирања воћњака. Засаде под вишњом и шљивом потребно је третирати препаратима на бази каптана,изјавила је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић и додала да због појаве биљних ваши треба применити одговарајуће препарате.

Према њеним речима у засадима јабука препоручује се употреба препарата на бази пропиконазола ради сузбијања појаве чађаве краставости плодова и пепелнице.

– Пољопривредници би пре употребе препарата за заштиту биља требали да се консултују са стручњацима како би знали који препарат да користе,како и на који начин да га примене,рекла је Снежана Јовић.   

Величина слова: