Прокупачко шеталиште најлепша улица на свету
17. јуна 2016.
Нови простор за Архив
21. јуна 2016.
Прикажи све

Потребни већи прерађивачки капацитети


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

OO%20Sabor%20visnjara%201

– Овогодишњи род вишње на подручју општине Прокупље је изузетно добар,међутим,основни проблем је што није усклађена производња вишања са прерадним капацитетима. Локална самоуправа нема надлежности када је у питању откупна цена вишње,већ се она формира на основу понуде и потражње,рекао је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Према његовим речима,на овогодишњу ниску цену је,поред недостатка прерађивачких капацитета,утицало и то што је вишња добро родила у земљама у окружењу,тако да је велика конкуренција на тржишту.

– Са подручја наше општине око 90% рода вишње и другог воћа пласира се ван њених граница. Локална самоуправа предузима све активности како би довела инвеститоре,који би изградили веће прерадне капацитете,што би омогућило већи откуп,а самим тим и већу цену вишње,истакао је Пауновић.

И поред свих тешкоћа и проблема у откупу вишње,у атмосфери тренутних проблема са тим воћем,ове године се као и обично слави празник вишње који је у овом крају традиционалан. 

Тако ће у Прокупљу и Великој Плани 24. и 25. јуна бити одржана Привредно-туристичка манифестација „Дани вишње 2016“ и „Топлички сабор вишњара“,за коју Општина Прокупље спроводи све потребне активности како би се одржала на најбољи могући начин. Према речима Пауновића,који је и председник Организационог одбора ове манифестације,она има велики значај и прилика је да се општина Прокупље представи као озбиљан произвођач облачинске вишње.

На данашњем састанку закључено је да се припреме за одржавање ове манифестације приводе крају и да ће она,као и сваке године,окупити велики број преоизвођача и привредника из овог дела Србије. 

OO%20Sabor%20visnjara%202

Величина слова: