Održana Svečana akademija u čast Svetog Save
28. januara 2015.
Nova ekonomska cena u Predškolskoj ustanovi Neven
30. januara 2015.
Prikaži sve

Predavanje o preventivnom ginekološkom pregledu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

         olja1                    olja3

U Devetoj evropskoj nedelji prevencije bolesti raka grlića materice u Opštini Prokuplje organizovano je predavanje na temu prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

U organizaciji Preventivnog centra Doma zdravlja, u toku meseca februara ove godine započeće akcija organizovanog besplatnog skrining pregleda za žene od 20 do 65 godina. Ovo je na predavanju,koje je organizovano za radnike Opštinske uprave, rekla doktorka ginekolog Olivera Ranđelović.

– Ovim danas pozivamo žene Topličkog upravnog okruga da se jave na ginekološki pregled kada budu dobile poziv,ali isti mogu da obave i pre toga,jer redovno javljanje je najbolja preventiva,istakla je doktorka Ranđelović,dodajući da je u 83% slučajeva papanikolau testom moguće otkriti sumnjive promene na grliću,a zajedno sa kolposkopijom u 99% slučajeva promene mogu biti otkrivene u premalignom stanju.

Na ovom preventivnom predavanju i pozivu ženama da redovno odlaze kod ginekologa istaknuto je i to da u skandinavskim zemljama nema ove bolesti,a da je naša zemlja 2002. godine bila na neslavnom prvom mestu po broju obolelih od raka grlića materice.

– Uradite ginekološki pregled najpre zbog sebe,a onda i zbog svoje porodice,jer ćete jedino zdrave moći na pravi način da brinete o njoj,poručila je ovom prilikom doktorka ginekolog Olivera Ranđelović.

Ovakva predavanja Preventivni centar Doma zdravlja Prokuplje i Odeljenje ginekologije organizovaće i u drugim organizacijama i ustanovama.

 

        olja2                    olja4
Veličina slova: