У сусрет градској слави
17. јула 2017.
Одржана седница СО Прокупље
19. јула 2017.
Прикажи све

Предавање о Светим тајнама


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

svete%20tajne%201

Поводом обележавања Градске славе Свети Прокопије,Народна библиотека Раде Драинац у Народном музеју Топлице организовала је предавање на којем је проф. Богословије Св. Кирило и Методије у Нишу Бобан Стојковић говорио на тему „Свете тајне,наш живот у Христу.

Поред многобројних грађана предавању је присуствовао старешина цркве Св. Прокопије Никола Илић и члан Општинског већа Општине Прокупље Милица Ерић.

У свом предавању Стојковић је истакао да су Свете тајне неизмерно богатство које заузимају велики значај као хришћански обреди.

„Према  хришћанском веровању Свете тајне су чин који преображава а преображење је истински циљ Господа Бога у његовим спаситељским делима. У Христу,Бог не само да спасава,не само да нам опрашта грехе него и мења наше животе. Бог је створио материју,као и дух,а стварни грех човека је што је раздвојио материју и дух. Овим раздвајањем он се подредио материји и постао њен роб,рекао је Стојковић и додао да Свете тајне поново спајају оно што је раздвојено.

Према његовим речима у Цркви постоји седам светих тајни из разлога што број седам означава савршенство.

Велики део предавања посветио је крштењу,миропомазању,причешћу,браку,покајању,свештенству и светој литургији.

– Света литургија је тајна над тајнама. Она је разговор са Богом. Није довољно да будемо само хришћани,већ и да учествујемо у животу цркве,рекао је Стојковић и закључио да Цркву треба да осетимо као свој дом.       

svete%20tajne%202

Величина слова: