Одржана седница Општинског већа
7. септембра 2015.
Жилогриз смањује засаде под воћем
9. септембра 2015.
Прикажи све

Председник Пауновић посетио Плочник


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

zar%20i%20plo

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић са сарадницима и начелник Топличког округа Небојша Вукадиновић обишли су археолошко налазиште Плочник и разговарали са запосленима у Народном музеју Топлице који се брину о овом локалитету. Том приликом разматрана је и могућност техничке сарадње Народног музеја Топлице и привредника,у циљу промоције овог познатог археолошког налазишта.

– Општина Прокупље је спремна да подржи овакав вид сарадње и улагања у овај локалитет,а све у циљу едукације младих о зачецима цивилизације у нашем крају,рекао је Пауновић и додао да од овакве сарадње сви могу имати користи,како Народни музеј Топлице и археолошки локалитет Плочник,тако и привредно-туристичке организације из овог краја,које тиме проширују своју туристичку понуду

– Плочник је колевка европске металургије и као локалитет је веома важан за наш крај,те из тог разлога треба да постане центар туризма Топлице. Многи посетиоци су видели Плочник и неолитско село у њему. Сигуран сам да су били одушевљени њиме,али и оним што су сазнали о њему. Саграђеним кућама од блата и прућа ви сте оживели живот из доба неолита и бројне посетиоце из свих крајева наше земље и света упознали сте са занатима и начином живота из тог времена,рекао је председник Пауновић.

Последња организована посета Плочнику била је у оквиру кампа „Оживимо неолит“,који су организовали група младих „Волонтери Прокупље“ и Народни музеј Топлице уз подршку Министарства омладине и спорта и Ресурс центра-едукативног центра Крушевац.

– Млади људи који су учествовали у овом кампу,провели су ноћ у неолитским кућама,пекли хлеб на начин како се то некад радило,косили траву и радили још многе друге послове на идентичан начин као у доба неолита. Сви они су одушевљени и њихови утисци о боравку у нетакнутој природи су јединствени,истакла је Јулка Кузмановић Цветковић.

Овај камп је,како је овом приликом нагласила археолог Цветковић,увертира за следећу годину када постоји могућност да се камп организује као међународни.      

plocnik

Величина слова: