Изложба минијатурних књига
26. априла 2017.
Међународно тестирање ученика средњих школа
28. априла 2017.
Прикажи све

Представљен књижевни првенац Србијанке Станковић


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

srbijanka%202  

У врло лепој и пријатној атмосфери у  Дому културе  представљена је књига „Ана је чекала“ Прокупчанке Србијанке Станковић. Због великог интересовања,Клуб ове установе био је мали,да прими све оне који су желели да поделе радост представљања књижевног првенца ове младе и талентоване списатељице.

На самом почетку  промоције,публика је имала прилику да види драмски приказ одломка из ове књиге,чији поднаслов гласи „љубавна конфузија у два чина“. Извели су га прокупачки глумци и најавили  да ће драматизацију целог текста  публика моћи да види и на сцени прокупачког позоришта у скорије време.

srbijanka4 srbijanka1

Онда је уследило потписивање књиге и фотографисање за успомену,са жељама посетилаца  да на другу књигу не чекају дуго. Ауторка  је обећала да ће наставак убрзо уследити,али да ћемо о томе бити на време обавештени.

-Има неке симболике у наслову која ми је показала да можеш да чекаш и да дочекаш. Обрадовали су ме аплаузи и осмеси,тако су јунаци моје књиге оживели на неколико минута и заиста били живи.Верујем да је то највеће признање за неког ко напише драмски текст. Ова драма је на неки начин моја борба са средином,са очекивањима,са оним што ја нисам. А опет обухвата све оно што сматрам основним потребама у свом животу,а то су љубав и уметност и разуме се оптимизам,истакла је ауторка.

srbijanka%205 srbijanka6

О њеној књизи,српски књижевник и драматург Радомир Путник је записао.

-Србијанка је написала мелодраму из савременог живота у којој је приказала слом љубавне везе узрокован политичким приликама,потом распад брака склопљеног без љубави и обнову љубави која је прошла кроз силна искушења.

Написала је комад који припада текућој стварности. У њеној драми посматрају се догађаји у временском распону од 2000. до 2010. године. Збивања која су променила политичку слику Србије,неминовно су утицала  и на интимни живот драмских јунака Ане Костић и Николе Марјановића.

Србијанка Станковић  према мишљењу Путника припада генерацији младих писаца који су с подједнаком пажњом читали светске и домаће класике,али и поруке на бројним интернет порталима.

-Овим желим да истакнем да је она од класика баштинила осећај за лепу реч,континуитет излагања и спретност у вајању карактера својих књижевних јунака,а да је од електронских медија прихватила кратку,елиптичну реченицу,као и иронију као један од важних одбрамбених механизама у животу.

Иако је такорећи на почетку свог животног и стваралачког пута,њена биографија већ сад бележи важне и значајне књижевне награде. Издвајамо прву награду на Ђурђевданском књижевном конкурсу,којом се како каже веома поноси,а коју је добила 2004. године. Одмах затим као врло важан детаљ из свог стваралаштва Србијанка издваја објављивање своје поезије у зборнику Рукописи. Већ две године заменица је главне и одговорне уреднице портала Blacksheep.rs и ауторка колумне Аскине арабеске. Заједно са уредничким тимом магазина Blacksheep.rs органозовала је хуманитарну акцију 2014. године поводом поплава у нашој земљи-уређивање првог регионалног зборника поезије и прозе Црна овца,од чије продаје је целокупан приход дониран Библиотеци „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу. Дипломирала је српску књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду. Студент је на мастер студијама српске и компаративне књижевности на Филозофском факултету у Нишу. Од 2001. године је чланица Књижевне омладине Прокупље,чији је председник по други пут постала у јуну 2014. Тренутно живи и ради у Прокупљу као новинарка локалних интернет новина.

  

Величина слова: