Оснива се Фонд за развој и унапређење пољопривреде
26. новембра 2014.
Прокупчанину златна медаља са ликом Николе Тесле
28. новембра 2014.
Прикажи све

Представљена монографија о Житорађи


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

slika%201 slika%203

Пред бројним љубитељима писане речи у Народном музеју Топлице представљена је монографија „Завичајна надахнућа“ аутора Мирољуба Вулића и Радомира Ђокића. Монографију је објавило Књижевно друштво „Раде Драинац“ из Прокупља.

– „Завичајна надахнућа“ обухватају све ауторе писане речи за које смо сазнали,без обзира на тематску и жанровску разнородност. Књига представља преглед књижевних стваралаца и њиховог стваралаштва,али и оних Житорађана који су успели у својим професијама. Обухвата краћу биографију сваког појединачно,те је то један од начина да их читаоци упознају. Ту је 68 мештана Житорађе,рекли су Вулић и Ђокић.

Према речима рецензента књиге Зорана Цветковића,оваква једна књига је на више начина инспиративна,оригинална и пре свега потребна.

– Потребна је онима који су њени главни јунаци,али и онима који ће о њима сазнавати,промишљати и памтити их по напору мисли и духа. Она је због боље прегледности разврстана у шест различитих области,а сваки биографски,а поготову библиографски детаљ биће на ползу будућим истраживачима и значајан путоказ свакоме ко пожели да се иоле озбиљније бави нечим што се назива стваралаштво у житорађском крају,истакао је рецензент Цветковић.

Ово је била прилика да се представи и Црквени хор „Бисери“ из Житорађе,који врло успешно наступа на бројним такмичењима у нашој земљи. Само једно такво било је на недавно одржаном такмичењу у Лесковцу када су освојили прво и четврто место.

– Овај хор постоји од 2011. године,има 19 чланова средњошколаца и основаца. На такмичењу у Лесковцу победили су неколико музичких школа у певању старих народних песама без музичке пратње,нагласио је вероучитељ и вођа хора Горан Антанасковић из Житорађе. 

Величина слова: