Стручњаци и студенти у „Пребрези“
28. октобра 2015.
Превентивни прегледи за грађане и запослене
30. октобра 2015.
Прикажи све

Представљене „Паганске клетве“ Драгољуба Мирковића


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 biblioteka%20dragoljub%20cane%20mirkovic

У Народној библиотеци „Раде Драинац“,поштоваоци књижевног стваралаштва Драгољуба Цанета Мирковића,присуствовали су представљању његове четврте збирке прича,под називом „Паганске клетве“.

О овој најновијој,али и претходној „Кадионица“,која је представљена на Видовданском сабору пред конџељском,али не и прокупачком публиком,говорили су песник и председник Књижевног друштва „Раде Драинац“ Љубиша Красић,уредник часописа „Ток“ Драган Огњановић и сам аутор.

Љубиша Красић је говорећи о аутору „Паганских клетви“ овом приликом  рекао да је добро знати,не само бардове светске књижевности,већ и наше.

-Један од њих је свакао аутор о чијој књизи вечерас говоримо. Његове „Паганске клетве“ причају о веровањима која пулсирају у нашој свести и без обзира на то што ми покушавамо да их одагнамо,она остају да живе у нама,рекао је Красић,истичући да речи овог писца имају магијску моћ.

Према његовим речима,у тој магијској снази почива читава збирка прича „Паганска клетва“.

-Драгољуб Мирковић је мајстор кованица које носе срж и бит живота главних јунака,али и споредних ситуација,кроз које он објашњава део свог књижевног става. Његови ликови нису срећни,они трагају за њом од данас до сутра,али ипак на крају досежу срећу,додао је Красић.

Он је посебно истакао да је за свако уважавање  ауторова жеља да траје и ствара упркос томе што је све краткотрајно. Без обзира на то,он жели да подели своје писање са другима,а непосустајање његових ликова је уствари његово лично истрајавање и и победа.

Драган Огњановић,најновију збирку прича Мирковића,приказује као књигу која није лака и ведра.

-Она сведочи о свему што нас је снашло у 20. веку,а испричано је кроз судбине Топличана. У његовим причама се преплићу сан,снови,стварност,живот и смрт. Ипак и без обзира на тешку тематику,писац има једну интересантну приповедачку особину,а то је да нас,кад се најмање надамо,запљусне хумором и иронијом. Оно што је најважније јесте да се љубав,захваљујући којој истрајавају његови јунаци и наставља,без обзира на то у којој се животној ситуацији налазили,подвукао је Огњановић. 

Овом приликом из збирке прича „Паганске клетве“,издвојене су „Чуварица“,„Чудна браћа“ и „Страх“.

-Писац мора бити убедљив,он кроз причу треба да држи пажњу и заводи читаоца заплетима,јер књига је оно што је увек имало и имаће праву вредност. Она говори о пропадању старог патријархалног друштва и морала,али казује да без обзира на недаће и невоље,кроз које наш српски народ пролази,увек побеђује живот и воља за животом,закључио је аутор „Паганских клетви“ Драгољуб Мирковић.

Величина слова: