Preventivna akcija „Matura“
17. maja 2017.
Potrebna dodatna prihrana pčela
19. maja 2017.
Prikaži sve

Predstavljeni rezultati Evropskog PROGRESA


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 progres1

Predstavnici razvojnog programa Evropski PROGRES održali su u Prolom Banji sastanak upravnog odbora,na kojem su predstavili rezultate rada u prethodnom periodu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici opština koje su obuhvaćene ovim programom i ocenjeno je da su već vidljivi efekti pojedinih aktivnosti među kojima se ističe  napredak u oblasti infrastrukture. Naime,40 glavnih projekata pripremljenih uz podršku Evropskog PROGRES-a  mogu da privuku potencijelne investitore u vrednosti od 29 miliona evra. Do sada je 15 lokalnih samouprava sa ovim projektima konkurisalo za finansiranje radova kod različitih državnih institucija a četiri opštine su već dobile donacije od 1,5 miliona evra.

progres2

Čestitajući predstavnicima 34 programske opštine na do sada ostvarenim rezultatima,direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju ,Ursula Lojbli je istakla napredak koji je postignut u oblasti dobrog upravljanja i dodala da takav vredan rad na usvajanju i primeni ovih principa treba nastaviti i u budućnosti,sve u skladu sa Memorandumom o razumevanju koje su sve lokalne samouprave potpisale  u novembru 2015. godine.

-Vlada Švajcarske je opredeljena da nastavi podršku lokalnim samoupravama u Srbiji,a što bolje rezultate postignete do završetka EU PROGRES-a,ta podrška je izvesnija,a što je još važnije,dobrobit za stanovništvo će biti veća,istakla je Ursula Lojbli. Ona je  stoga dodala  da poziva sve partnere da ulože maksimalni trud kako bi se program uspešno završio.

Grem Tindal,menadžer Evropskog PROGRES-a je istakao važnost podrške preduzetništvu koja je takođe pokazala dobre rezultate.

-Do sada je omogućeno  pokretanje 79 preduzeća u vlasništvu žena,mladih i pripadnika ranjivih grupa,dok su novootvorena preduzeća tokom prvih meseci rada zaposlila skoro 100 novih radnika i radnica,rekao je Tindal.

I projekat podrške lokalnim poreskim upravama u 16 opština,koji je podrazumevao unapređenje efikasnosti rada i ažuriranje baze podataka poreskih obveznika,prema sprovedenim analizama pokazuje da će opštine povećati prihode u proseku za 11 posto.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRES-a podržale 248 projekata koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije,a 136 projekata je već završeno.

Veličina slova: