Ђаци генерације путују у Париз
15. јуна 2016.
Утакмица одлуке у суботу
17. јуна 2016.
Прикажи све

Представници општине обишли сточарска газдинства


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

stocari%201

Газдинства у селима,Мађаре,Туларе и Калудра,која се претежно баве сточарством,обишли су данас представници локалне самоуправе,заменик председника  општине Прокупље Мирољуб Пауновић и руководилац Одељења за пољопривреду Срђан Стаменковић.

-Разлог што данас обилазимо сеоска газдинства је појава сточне болести нодуларни дерматитис или квргава кожа говеда,која је регистрована у појединим општинама Пчињског и Јабланичког округа. Желимо да наше пољопривредне произвођаче упознамо са превентивним мерама,објаснимо на који начин да их примењују,како би спречили евентуалну појаву болести на  нашем подручју. Оно што  пољопривредни произвођачи тренутно могу да ураде то је да на улазима у стаје и друге објекте поставе мреже,како би спречили улазак преносиоца вируса,комараца,мува,крпеља и других инсеката,рекао је  Пауновић и истакао да се ова болест не преноси на људе али да причињава огромну економску штету.

Према  његовим речима  држава и надлежна министарства предузимају мере против ширења ове болести на друга подручја,  што значи да ће у селима прокупачке општине ускоро почети и вакцинација говеда.

Представници локалне самоуправе обишли су пољоприврадна газдинства која живе од сточарства и узгајају по 20-30 крава музара,а производња млека креће се од 100 – 300 литара дневно,што им омогућава да од тога живе.

-Лепо  је што локална самоуправа брине о нама,ова посета нам много значи,како би смо знали да се на прави начин заштитимо. Следићемо упутства која су нам дали,применити превентивне мере и надамо се да болест стоке неће стићи у наше стаје,рекао је Љубомир Радосављевић из Мађара.

stocari%202

Величина слова: